Güney Sudan’a 4 bin yeni BM askeri gönderiliyor

İç savaşın yeniden başlamasından endişe edilen Güney Sudan’da görevlendirilen 13 bin 500 BM askerine ek olarak 4 bin yeni askerin daha gönderilmesinde uzlaşıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2013 yılı sonunda başlayan ve anlaşmaya rağmen son haftalarda çatışmaların yeniden yaşandığı Güney Sudan’a 4 bin yeni Barış Gücü askeri daha gönderecek.

BMGK’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) getirilen tasarıya daimi üyeler Rusya ve Çin ile geçici üyeler Mısır ve Venezuela hayır oyu verirken, diğer 11 ülke kabul oyu verdi. Tasarıda, Devlet Başkanı Salva Kiir yönetiminin Barış Gücü askerlerini engellemesi durumunda silah ambargosu uygulanması maddesi de bulunuyor.

Tasarıda, Güney Sudan’a gönderilecek takviye askerlerin görevlerini yerine getirmek için ‘her türlü imkanı kullanması’ ibaresi yer alıyor. Takviye Barış Gücü askerlerinin büyük oranda Etiyopya, Kenya ve Ruandalılardan oluşması planlanıyor.

Güney Sudan 2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanmış, ancak Aralık 2013’te Devlet Başkanı Salva Kiir ile yardımcısı Riek Machar’ın taraf olduğu iç savaş başlamıştı. İç savaşın bitirilmesine yönelik Ağustos 2015’te barış anlaşması imzalanmış ve 13 bini aşkın BM askeri ülkede konuşlandırılmıştı.

Ancak anlaşmaya rağmen çatışmalar devam etmiş, Temmuz ayındaki bağımsızlık kutlamaları öncesinde de yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalar meydana gelmişti. Olaylardan hemen öncesinde kurulan ve iktidar paylaşımını öngören geçici hükümet ise birkaç günlük bir işleyişten sonra dağılmıştı.

İç savaşın Salva Kiir ve Riek Machar arasındaki güç yarışından ziyade ülkeyi oluşturan iki büyük halk grubu olan Dinka ve Nuerler arasındaki gerginliklerle de bağlantısı bulunuyor.