Güney Sudan’da yine iç savaş tehlikesi: On binler kaçıyor

Güney Sudan’da geçtiğimiz hafta sonunda yaşanan ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalardan sonra on binlerce kişi sınırlara akın etti.

Ülkede bulunan yabancıların tahliye edilmeye başlanırken, muhalif devlet başkan yardımcısı Riek Machar’ın birlikleri başkent Juba’nın dışına çekildi.

2011 yılında bağımsızlığına kavuşan, ancak 2013 yılı sonunda iç savaşın başladığı Güney Sudan’daki çatışmalar 8 Temmuz’da yeniden başlamıştı. Başkent Juba’da yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalar Pazartesi günü sona erdirilse de, yeniden başlama riski oldukça yüksek.

Çatışmaların yeniden başlaması ihtimaline karşı ülke dışına kaçmaya çalışanların sayısı on binlerle ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) açıklamasına göre 20 bin kadar kişi Uganda’ya geçmek üzere sınırda toplandı. Bu kişilerin Uganda’ya geçiş için Unyama nehri üzerindeki bir köprünün olduğu alanda bekledikleri duyuruldu.

Ancak Güney Sudan askerlerinin sadece çok az sayıda kişinin sınırı geçmesine izin verdikleri öğrenildi. 

RİEK MACHAR BİRLİKLERİNİ BAŞKENT DIŞINA ÇEKİYOR

Öte yandan 2013 yılı sonunda darbeyle suçlandıktan sonra ülkeyi terk eden ve Nisan ayında ülkeye geri dönen Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar ile beraberindeki milislerin başkent dışına çıkma kararı aldığı duyuruldu. Riek Machar’ın bir sözücüsü tarafından yapılan açıklamada, başkentte yeniden çatışma çıkmasını önlemek amacıyla Machar ve beraberindeki silahlı birliklerin kent dışına çekilmeyi uygun gördükleri kaydedildi.

Çatışma riskinin artması üzerine ülkede bulunan yabancıların tahliyesi de devam ediyor. Son olarak Almanya’nın ülkede bulunan diplomatik misyonunda çalışanları ile birçok batılı ülkenin vatandaşlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişiyi orduya ait uçaklarla tahliye ettiği duyuruldu.

Güney Sudan’da 2013 yılı sonunda Dinka ve Nuer halklarına mensup yöneticiler arasındaki anlaşmazlıklar iç savaşa dönüşmüştü. Devlet Başkanı Salva Kiir’in darbe yapmakla suçladığı yardımcısı Riek Machar’ın da dahil olduğu isyancılarla yapılan anlaşma sonrasında Machar ve beraberindeki çok sayıda kişi Nisan ayında ülkeye geri dönmüştü.