Hırvatistan mültecilerin Batı Avrupa’ya geçişi için hat açıyor

Balkanlar üzerinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine yönelik göç güzergahında yer alan Hırvatistan, göçmenlerin Slovenya’ya geçişini sağlamak için yeni bir hat açılacağını duyurdu.

Balkanlar üzerinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine yönelik göç güzergahında yer alan Hırvatistan, göçmenlerin Slovenya’ya geçişini sağlamak için yeni bir hat açılacağını duyurdu. Göçmenlerin hedeflerinin başında gelen Almanya’da ise hükümet, mültecilerin davalarının sınırdaki ‘transit bölgelerde’ görülmesi fikrinde ısrarlı.

Hırvatistan hükümeti, Macaristan’ın sınırını kapatma kararı almasının ardından ülkeye gelen göçmenlerin Batı Avrupa’ya geçişinin sağlanacağını duyurdu. Hükümet, bu amaçla Slovenya’ya geçişi sağlayacak bir kulvar açılmasına karar verdi.

Karara ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ranko Ostojic, göçmenlerin kuzeydeki Slovenya sınırına taşınacağını ve buradan iki karayolu ile bir demiryolu hattıyla komşu ülkeye geçeceklerini söyledi.

Hükümetin bu kararı, Macaristan hükümetinin Hırvatistan sınırını dün gece 22’den itibaren geçerli olmak üzere kapatma kararından birkaç saat sonrasında geldi. Hükümet, Hırvatistan’a sadece 15 Eylül’den bu yana 185 bini aşkın kişinin geldiğini duyurmuştu.

MERKEL TRANSİT BÖLGE UYGULAMASINDA ISRARLI

Öte yandan, Batı Avrupa’ya yönelen göçmenlerin ilk hedeflerinden olan Almanya’da hükümet, özellikle mültecilerin ülkeye girişini sınırlamaya yönelik ‘transit bölge’ talebinde ısrarlı. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin karşı çıkmasına rağmen Başbakan Angela Merkel, mültecilerin davalarının sınırda oluşturulacak merkezlerde görülmesini istiyor.

Dün partisinin gençlik kollarının düzenlediği bir buluşmada konuşan Merkel, transit bölge uygulaması için hükümet ortağı SPD’yi ikna etmekte ısrarlı olacaklarını söyledi.

Hristiyan Demokrat birlik partileri CDU ve CSU’nun üzerinde uzlaştığı bu plana göre, Almanya’da bugüne kadar sadece havaalanlarında var olan transit bölgeler kara sınırlarında da uygulanacak. Bu uygulamada, mültecilerin iltica başvurularının ilk incelemesi sonuçlanana kadar sınırdaki kamplarda bekletilmeleri planlanıyor.

Mülteciler ancak iltica hakkı almaları ya da davalarının kabul edilebilir görülmesi halinde ülke içindeki kamp veya yurtlara geçebilecekler. Ancak bu uygulama SPD’nin yanı sıra muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller tarafından sert bir biçimde eleştiriliyor.