Hollande’ın gözbebeği bakanı 2017 seçimleri için istifa etti

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Partisi (PS) içerisinde 2017 seçimleri öncesindeki ayrışmalar devam ediyor.

Liberal politikaların iktidar içindeki temsilcilerinden olan Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron istifa ederken, 2017 yılındaki seçimler için aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

2014 yılından bu yana François Hollande’ın cumhurbaşkanlığındaki PS iktidarında Ekonomi, Sanayi ve Dijital Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Macron, soldan uzaklaşmakla eleştirilen hükümet içinde en sağdaki bakan olarak biliniyordu. Daha önce bir finans kuruluşunda ortaklığı da bulunan Macron, geçtiğimiz aylarda ‘En Marche’ adlı bir hareketi kurduğunu ilan etmiş ve bu adım 2017 seçimlerine hazırlık olarak algılanmıştı.

İstifasını dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Hollande’a sunan Macron, TF1 kanalında katıldığı bir programda cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin hedeflerini gizlemedi. Macron, En Marche hareketinin Ekim ayında açıklayacağı çözüm önerilerinin ‘halkta karşılık bulması’ halinde aday olabileceğini söyledi.

38 yaşındaki Emmanuel Macron’un adaylığı halinde merkez ve sağdaki seçmenlerin oyunu alabileceği tahmin edilirken, PS ve diğer sol parti seçmenlerinde pekde olumlu bir karşılığı bulunmuyor. Macron’un çıkardığı bir çok yasanın işverenleri temel alması eleştiriliyordu.

Kimi gözlemciler, Macron’un medyaya sıkça yansıyan 2017 seçimlerinde adaylık isteğiğinin Hollande tarafından tepkiyle karşılandığı ve rakip olarak görüldüğü için istifa ettiği görüşünde.