Hollande: Suriye ve Irak’taki operasyonları artıracağız

Fransa’nın Nice şehrinde dün gece ulusal zafer bayramı olan Bastiller günü etkinliklerine düzenlenen saldırıda 84 kişi yaşamını yitirdi, 100 yaralandı.

Fransa’nın Nice şehrinde dün gece ulusal zafer bayramı olan Bastiller günü etkinliklerine düzenlenen saldırıda 84 kişi yaşamını yitirdi, 100 yaralandı.

Saldırıya ilişkin bilgi veren  İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve yaralılardan 18'inin durumunun ağır olduğunu bildirdi. Saldırıdan sonra kente giden bakan Bernard Cazeneuve, "Bizi, bedeli ne olursa olsun çok şiddetli bir şekilde vurmak isteyen teröristlerle savaştayız" dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL UZATILACAK

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise İçişleri Bakanlığı'ndaki Kriz Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası televizyondan Fransa halkına seslendi. François Hollande, 13 Kasım'da düzenlenen ve 130 kişinin öldüğü Paris saldırıları sonrası ilan edilen ve 26 Temmuz'a kadar uzatılan olağanüstü halin, 3 ay daha uzatılacağını duyurdu. Hollande, 10 bin takviye askerin katıldığı güvenlik operasyonlarının süreceğin, ülkenin sınırlarına da takviye birlik gönderileceğini, Fransa'nın Suriye ve Irak'taki operasyonlarını da artıracağını açıkladı.

NASIL OLMUŞTU?

Nice'deki saldırıda kamyon sürücüsü aracını, kentin sahil kıyısındaki ünlü caddesi Promenade des Anglais'de düzenlenen bir havai fişek gösterisi sırasında kalabalığın üzerine sürdü.

Kamyonu yaklaşık 2 kilometre boyunca süren saldırgan daha sonra güvenlik güçlerince öldürüldü. Saldırganın öldürülmeden önce tabancasıyla ateş açtığı bildiriliyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir polis kaynağı, kamyonda 31 yaşındaki Tunus kökenli bir Fransızın nüfus cüzdanının bulunduğunu söyledi.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ise kamyonda silahlar ve el bombaları olduğunu açıkladı, kent halkına sokağa çıkmamaları çağrısı yaptı.

OBAMA KINADI

ABD Başkanı Barack Obama, Nice'deki olayın "korkunç bir terör saldırısı" gibi göründüğünü söyledi ve saldırıyı kınadı. Obama, ABD'nin en eski müttefiki olan Fransa'yla dayanışma içinde olduğunu belirtti.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

13 Kasım 2015 tarihinde de Fransa’nın başkenti Paris’te eşzamanlı saldırılar olmuş ve 130 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırganların Suriye’den Türkiye üzeri Fransa’ya geldikleri ortaya çıkmıştı.