Homo Sapiens Avrupa’dan 30-70 bin yıl önce Çin’deydi

Britanya’da Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, günümüz insanı Homo Sapiens’in Avrupa’dan çok çok önceleri Çin’e geçiş yaptığı sonucuna ulaşıldı.

Britanya’da Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, günümüz insanı Homo Sapiens’in Avrupa’dan çok çok önceleri Çin’e geçiş yaptığı sonucuna ulaşıldı. Homo Sapiens’in Afrika’dan çıkış tarihinin daha gerilere gittiği ve bilinen göç yollarının farklı olduğu da tahmin ediliyor.

Çin’de geçtiğimiz yıllarda bulunan 47 adet insan dişi fosili üzerinde yapılan incelemelerde, yaklaşık 45 bin yıl önce Avrupa’ya ulaşan Homo Sapiens türünün Çin’in güneyine en az 80 bin  ile 120 bin yıl öncesinde gelmiş olduğu sonucuna varıldı. Araştırmada, Homo Sapiens’in Avrupa’ya ulaşmadan 30 bin ile 70 bin yıl öncesinde Çin’de yaşıyor olduğu anlaşıldı.

Çinli bilim insanlarıyla yürütülen çalışmayı ortaklaşa yöneten Londra Üniversitesi (UCL) uzmanlarından Maria Martinon-Torres, Homo Sapiens’in bilinenden çok eski bir tarihte Afrika’yı terk etmiş olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Torres, Homo Sapiens’in Afrika’da günümüzden 160 bin ila 190 bin yıl önce ortaya çıktığını ve yine kıtayı terk etmesinin de bugüne kadar bilinenden daha eski olduğunu vurguladı.

İngiliz bilim insanı, bugüne kadar Homo Sapiens’in Afrika’yı 50 bin yıl önce terk ettiğini düşündüklerini, ancak Çin’deki bulgular eşliğinde bu tarihin 80 bin ila 120 bin yıla kadar gerilediğini gördüklerini de belirtti.

Günümüz insan türü Homo Sapiens’e yönelik göç teorilerini yeniden gözden geçirmeye yol açacak araştırma, Hunan eyaletindeki Fuyan mağarasında bulunan insan dişlerinde yapılan incelemelere dayandırılıyor. Toplam 47 adet olan ve 2011-2013 yılları arasında bulunan dişler uluslararası bir araştırma ekibi tarafından inceleniyordu.