HRW: Macaristan’da mülteciler aç bırakılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Macaristan hükümetinin ülkede sığınma başvurusunda bulunan mültecilere kötü muamele uyguladığını, mültecilerin beslenme ihtiyaçlarının dahi sağlanmadığını duyurdu.

Macaristan ile Sırbistan arasındaki tampon bölgede tutulan mültecilerin koşullarını izleyen HRW, Budapeşte idaresini kötü muamele ile suçladı. Mültecilere sürekli kötü muamelede bulunulduğunu ve beslenme ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını ifade eden HRW, söz konusu politikaların bir an önce terk edilmesi çağrısında bulundu.

HRW’nin Doğu Avrupa ve Balkanlar raportörü Lydia Gall yaptığı açıklamada Macaristan hükümetinin mültecilere gıda dağıtımını durdurarak yeni bir insanlık dışı zirveye ulaştığını belirterek Budapeşte’nin bir AB üyesi olarak insan hakları hukukundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

Gall, “İnsanların refahını hiçe sayan bu iki yüzlü hamle mültecilerin sığınma başvurularını geri çekerek Macaristan’ı terk etmelerini sağlamayı amaçlıyor” dedi.

Konuyla ilgili 20 Ağustos’ta bir açıklama yapan Macaristan’ın Göç ve İltica Bürosu, hükümetin tampon bölgedeki insanlara gıda dağıtımı konusunda bir yükümlülüğü olmadığını duyurmuştu. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Budapeşte idaresinin hukuki olarak söz konusu mültecilerden sorumlu olduğu ve gıda dağıtımının yeniden başlaması gerektiği yönünde bir karar almıştı.

HRW de Macaristan’a çağrıda bulunarak tampon bölgedeki mültecilerin su ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

Macaristan’da sağcı hükümet iltica konusunda son derece sert bir politika izliyor. Son olarak Temmuz ayında yapılan yeni düzenlemelerle ülkeye iltica neredeyse imkansız hale getirilmişti.