Husiler Yemen’de Parlamento’yu topladı

Barış görüşmelerinin başarısız olduğu Yemen’de başkent Sanaa’yı elinde bulunduran Husiler ve ittifak ettiği güçler Parlamento’yu toplama kararı aldı.

2015 yılı başından bu yana Sanaa’yı tümüyle kontrol eden Şii Husi milisleri ve ittifak yaptıkları eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh’e bağlı güçlerin çağrısıyla Parlamento’nun üçte biri kadarı toplandı. 301 milletvekilinden 91’inin katıldığı oturumda, Husilerin Temmuz sonunda ilan ettiği Hükümet Konseyi oylandı.

Oturuma katılan milletvekilleri, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilmeyen Konsey’i onayladı.

Ali Abdullah Saleh’e yakınlığıyla bilinen Parlamento Başkanı Yahya El Rai ise, ülke dışındaki tüm parlamenterlerin geri dönerek, parlamento çalışmalarına katılması çağrısı yaptı.

2014 yılında başkent Sanaa’ya giren Husiler, 2015 yılı başında kenti tümüyle kontrollerine almış ve Devlet Başkanı Hadi El Mansur’un Suudi Arabistan’a sığınmasına yol açmışlardı.

Mart 2015’ten bu yana Suudiler ve diğer Körfez ülkelerinin de dahil olduğu iç savaşta en az 6 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği, 2,8 milyon kişinin ise yerlerinden edildiği tahmin ediliyor.

İç savaşın bitirilmesi için Kuveyt’te düzenlenen barış görüşmeleri, Husilerin BM tarafından sunulan planı kabul etmemeleri ardından sonlanmıştı.