İklim Antlaşması’nda ciddi ilerleme: Çin ve ABD de onayladı

Atmosfere salınan zararlı gazların yüzde 40’ından fazlasından sorumlu tutulan ABD ve Çin nihayet küresel ısınmayı sınırlamayı amaçlayan İklim Antlaşması’nı onayladılar.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında Paris’te düzenlenen COP21 Zirvesi’nde kabul edilen ve 22 Nisan’da Birleşmiş Milletler (BM) resmen imzaya açılan antlaşmaya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti de imzalamıştı. Antlaşmanın her iki ülke yasama kurulları tarafından onaylandığına dair haber ise, Çin’de başlayacak G20 zirvesi öncesinde geldi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping, iklim antlaşmasını kesin olarak onaylayan protokolleri BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sundular.

Her iki ülkenin atmosfere salınan karbondioksitin en az yüzde 42’sinden sorumlu olduğu biliniyor. Atmosferi kirletme sıralamasında dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin başta gelirken, birinci büyük ekonomisi ABD ise ikinci sırada geliyor.

COP21’de üzerinde uzlaşılan ve 22 Nisan’da imzaya açılan İklim Antlaşması, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak. Antlaşma, bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın 1800’lü yıllara oranla en fazla 1,5 ile 2 derece olmasını hedefliyor.

Antlaşmayı bugüne kadar 180 ülke imzalarken, ülkelerin parlamentolarının onayı veya hükümetlerin kararnamesiyle de onaylanması gerekiyor. Antlaşmanın yürürlüğe girmesi için imzacı ülkelerin en az 55’inin onayı gerekiyor. Ayrıca bu ülkelerin toplam kirliliğin üçte ikisinden sorumlu olmaları gerekli.

ABD ve Çin’in onaylamasıyla birlikte İklim Antlaşması’nın bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakılıyor.