IMF : Göçmenlerin ekonomiye katkıları fazla olacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Batılı ülkelerde toplumda ciddi kutuplaşmalara yol açan göçmenlerin gerçekte ekonomik gelişmeye ciddi katkıları olacak.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyük oranda göçmen sorunlarını gündemde tutarken, göçmenlerin iddia edildiği gibi ekonomiye zarardan ziyade katkılarının olacağı tezi güçleniyor.

IMF tarafından hazırlanan ve gelecek haftaki yıllık genel kurulda açıklanacak raporun ön detayları paylaşıldı. Buna göre, AB veya ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerde göçmen oranının yüzde 1 oranında artması uzun vadede yüzde 2’lik bir ekonomik büyümeyi mümkün kılacak.

MALİYETİ OLSA DA UZUN VADEDE BİRÇOK EKONOMİK GETİRİSİ OLACAK

Raporda, göç nedeniyle ortaya çıkabilecek toplumsal tepkilere rağmen göçmenlerin uzun vadede daha fazla ekonomik büyüme ve üretkenlik sağlayacağı ve batı toplumlarındaki yaşlanmaya karşı etkili bir ‘çare’ olacağı vurgulandı.

Göçmenlerin bulundukları ülkelere entegrasyonunun sağlanmasının ‘acil önemine’ dikkat çekilen raporda, kısa vadede entegrasyonun ‘maliyetli’ olacağının da altı çiziliyor. Bu kapsamda özellikle dil, mesleki veya okul eğitimine ağırlık verilmesi isteniyor.

KÜLTÜREL FARKLILIKLAR VE SİYASETEN KULLANILMASI CİDDİ SORUN

IMF raporunda Avrupa’ya yönelik mülteci göçünün İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en büyük göç olduğu kabul edilirken, birçok ülkede yaşanan sorunların varlığına değinildi.

Raporda, kültürel farklılıklar ile mülteci göçünün siyasi amaçlarla kullanılması riskinin olduğu belirtildi. Raporda, göçler nedeniyle bazı ülkelerde ‘toplumsal tansiyonun yükselebileceği ve düşmanca politik reaksiyonların artabileceği uyarısı yapıldı.

IMF raporunda ayrıca, bazı ülkelerde ekonomik göçmenlerin aksine mültecilerin statüsünün tanınmasına kadar çalışma izni almadıkları ve bunun ek sorun olduğu belirtildi. Raporda, mültecilerin çalışma haklarına ‘özel önem’ verilmesi istendi.