Irak’ta taraflar yeni başbakan konusunda anlaştı

Irak’ta yeni hükümet konusunda ülkedeki siyasi gruplar arasında yapılan görüşmelerde yeni başbakan konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Tartışmalı genel seçimlerin ardından Irak’ta yeni hükümetin ilanı konusunda sona yaklaşılıyor. Son olarak ülkede yeni Başbakanın kim olacağı konusunda uzlaşmaya varıldığı bildirildi.

Görüşmelerde yer alan Devlet Hukuku Koalisyonu lideri Muhammed Chihod yaptığı açıklamada yeni Başbakanın kim olacağının belirlendiğini ve Parlamentoda çoğunluğu elde edecek ittifakın kurulmasının ardından bu ismin kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Görüşmeler sırasında birden fazla ismin gündeme geldiğini de ifade eden Chihod, yeni Başbakanın tüm gruplar tarafından kabul gören bir isim olduğunu kaydetti.

DAİŞ sonrası Irak’ta özellikle uluslararası güçler Sünnileri de kapsayacak geniş bir hükümet yapılanması için baskı yapıyor. Yine Kerkük’te Kürtlerle çatışan merkezi hükümetin yeni dönemde farklı bir siyaset izlemesi bekleniyor.

Görüşmelerde blok olarak yer alan Kürtler, Kerkük konusunda Saddam dönemindeki Araplaştırma politikasının etkilerini silme yönünde daha önce varılan uzlaşmanın yeniden uygulamaya konulmasını talep ediyor.

Politik kaynaklar bu konuda da taraflar arasında uzlaşma sağlandığını ifade ediyor.