IRC: Vaka sayısı 1 milyarı bulabilir!

Uluslararası insani yardım kuruluşu International Rescue Committee (IRC), dezavantajlı ülkelere acil yardım yapılmazsa, koronavirüs vakalarının bir milyarı bulabileceği uyarısında bulundu.

ABD merkezli ICR, Afganistan ve Suriye gibi "kırılgan ülkelerin" büyük bir salgını önlemek için "acil maddi yardıma" ihtiyacının olduğunu kaydetti.

Kırılgan ülkelere en kısa zamanda yardım yapılması gerektiğine vurgu yapan ICR, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Londra'daki Imperial College Üniversitesi'nin verilerini ve salgın modellemelerini temel alarak, dünya genelinde Covid-19 vaka sayısının 500 milyon ile bir milyar arasında olabileceği tahmininde bulundu.

ICR’nin raporunda savaş ve çatışmaların yaşandığı ülkeler ile siyasi istikrarın olmadığı ülkelerde ölü sayısının üç milyonu aşabileceği uyarısında bulundu.

Johns Hopkins üniversitesi verilerine göre, Çarşamba sabahı itibariyle dünya genelinde vaka sayısı 3 milyon 110 bini aşarken, 217 bini aşkın kişi de hayatını kaybetti.

IRC Başkanı ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı David Miliband, "Salgının yıkıcı etkisi dünyanın en kırılgan ve savaşın yıkımına uğramış ülkelerinde henüz tam olarak yansımadı" dedi.

Miliband, "Hükümetler, insani yardıma engelleri kaldırmak için birlikte çalışmalı" diye ekledi.

Kalkınmakta olan ülkelerde resmi vaka ve ölüm sayıları henüz düşük görünüyor. Ancak test imkanları ve sayısı sınırlı olduğu için gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

FT’YE GÖRE ÖLÜ SAYISI YÜZDE 60 DAHA FAZLA

27 Nisan tarihli Financial Times gazetesinin bir haberine göre de ölü sayısın resmi sayımını yüzde 60 daha üzerinde olabileceğini belirtti. 14 ülkenin verilerini inceleyen Financial Times, Covid-19’dan kaynaklı resmi ölümler ile genel ölümler arasındaki büyük farka dikkat çekti. Habere göre, 2015 ve 2019 yılları arasındaki aynı dönemlere kıyasla, genel ölümlerde çok büyük bir artış var. Sözkonusu 14 ülkede son iki ayda kayda geçen genel ölümlerin, normal zamanlardan 122 bin kişi daha fazla belirtilirken, yetkililer Covid-19’dan kaynaklı 77 bin ölümün yaşandığını açıkladı. Bu tahminler küresel ölçekte ele alınırsa, resmi verilere göre 200 binin üzerinde olan ölümlerin gerçekte 318 binin üzerinde olduğu ortaya çıkıyor.