Irkçı FPÖ Viyana’yı düşüremedi

Aşırı sağcıların ilk kez kazanmayı hedefledikleri Avusturya’nın Viyana kentinde sosyal demokratlar (SPÖ) ciddi oy kaybına rağmen kazanan parti oldu.

Aşırı sağcıların ilk kez kazanmayı hedefledikleri Avusturya’nın Viyana kentinde sosyal demokratlar (SPÖ) ciddi oy kaybına rağmen kazanan parti oldu. Irkçılar ise ikinci parti konumlarını daha da güçlendirerek yüzde 30 oy oranını aştılar.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da kent belediyesi için yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), yüzde 39,5 oy oranıyla 100 sandalyeden 44’ünü kazanabildi. SPÖ, bir önceki seçime oranla yüzde 5 oy kaybıyla birlikte 5 sandalyeyi de kaybetti.

Solun kalesi konumundaki Viyana’yı düşürmek ve ulusal seçimler için önemli atak hazırlayan ırkçı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) ise, oy artışına rağmen birinci parti olamadı. FPÖ 6 puanın üstünde artışla yüzde 32 oy alırken, 27 olan sandalye sayısının 35’e çıkarmayı başardı. Ancak ırkçı parti, Viyana kent belediyesini yönetmeye yetecek sonuca ulaşamadı.

2010 yılında kentte üçüncü büyük güç olan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise, 5,3 puanlık kayıpla yüzde 8,7 oy oranına kadar geriledi. ÖVP’nin kent meclisinde 13 olan sandalye sayısı 7’ye geriledi.

Yeşiller (Grünen) ise 1,5 puanlık bir oy kaybıyla yüzde 11,2’ye gerilediler. 2 sandalye kaybeden Yeşiller 9 sandalyeye sahip olacaklar.

2012’de kurulan Yeni Avusturya ve Liberal Forum (NEOS) adlı liberal parti ise ilk kez katıldığı Viyana seçimlerinde yüzde 6 oy oranıyla 5 sandalyeye kavuştu.