Irkçı Pegida hareketi partileşti

Almanya’da 2014 yılı sonunda ortaya çıkan göç ve İslam karşıtı Pegida hareketinin partileşme kararı aldığı duyuruldu. ‘İslam karşıtı’ olacak partinin sağ-popülist AfD’ye ‘rakip olmayacak’ olması dikkat çekiyor.

 

Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtseverler Avrupalılar (Pegida) adıyla 2014 yılında kurulan yabancı ve İslam karşıtı hareketin Dresden kentindeki Pazartesi Yürüyüşü’ne 2 bin 500 kadar kişi katıldı. Dresden Wienerplatz’da toplanan ırkçı gruba yönelik konuşan Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann, Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi İçin Halk Partisi (FDDV) adıyla parti kurduklarını duyurdu.

FDDV’nin 13 Haziran’da kurulduğunu söyleyen Bachmann, Pegida’nın yasaklanma ihtimaline karşı böylesi bir adım atıldığını kaydetti.

FDDV’nin 2017 yılındaki seçimlerde sadece bazı seçim bölgelerinde aday çıkaracağını belirten Bachmann, partinin kesinlikle Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı sağ-popülist partiye ‘rakip olmayacağının’ altını çizdi.

Mülteci karşıtı söylemiyle son iki yılda birçok eyalette ciddi oylara ulaşan AfD’yi destekleyeceklerini vurgulayan Lutz Bachmann, AfD’nin ‘sadece Pegida’yla birlik olunursa’ başarılı olunacağını anladığını da yineledi.

Irkçı ve Neonazilerin buluşma noktası olan Pegida’nın desteklediği AfD de yabancıları hedefine oturturken, Almanya’daki ‘İslami tehlikeye’ yönelik söylemleri sıkça dile getiriyordu.