'IŞİD İsveç'te saldırı yapabilir!'

İsveç’in tanınmış ve deneyimli terör uzmanları, DAİŞ'in Avrupa’da terör eylemlerini yoğunlaştırdığına dikkati çekiyor ve İsveç’te saldırı düzenlemesinin de an meselesi olduğunu söylüyor.

İsveç’in önde gelen terör uzmanı ve eski polis şefi Leif G W Persson, DAİŞ'in Fransa’ya yönelik terör eylemleri düzenlemesini, Fransa’nın Suriye’de çetelere karşı verilen savaşıma katılmasına bağlıyor . Persson, daha önce çetelere karşı savaşımda yer almadığı için İsveç’in terör saldırılarına uğramadığı değerlendirmesini de yapıyor.

İSVEÇ’E YÖNELİK TERÖR RİSKİ ARTTI

İsveç’in IŞİD’a karşı savaşan koalisyonda yer almasından sonra ülkenin terör eylemlerine uğrama riskinin arttığına işaret eden Persson, İsveç’te bunu yapacak kapasitede binlerce kişinin bulunduğu fikrinde.
Persson, çetelerin saldırı gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları silah ve bombaları temin etmelerinin güç olmadığını; bomba yerleştirerek,  intihar eylemleri yaparak veya silahla tarayarak katliamlar gerçekleştirdiklerini hatırlatıyor. 

YUMUŞAK HEDEFLERE SALDIRI DAHA KOLAY

DAİŞ'in "yumuşak hedef" olarak tanımladığı insanlara, ya da "sert hedefler" olarak tanımladığı binalara yönelik eylem düzenlediğine dikkati çeken Persson, "Yumuşak hedeflere saldırı daha kolay. Bunu için fazla araç-gerece gerek yok. Ama binalara yönelik eylemlerde gerek var. Bundan dolayı insanları hedef alan eylemleri yeğliyorlar” diyor.

İsveç Güvenlik Polisi’nin (Säpo) belirlemelerine göre, 2012 yılından bu yana İsveç’ten 300 kişi Irak ve Suriye’ye giderek IŞİD ve diğer benzer çetelerin saflarına katıldı. Bunlardan yaklaşık 50’si çatışmalarda öldürüldü. 150'si de İsveç’e dönüş yaptı.

GERİ DÖNEN ÇETELER TEHDİT OLUŞTURUYOR

Säpo ve terör uzmanları, savaşta askeri ve silah eğitim gördükten sonra geri dönüş yapanların potansiyel bir tehdit oluşturduğunu ve yoğun bir izleme ve denetime tabi tutulması gerektiğini düşünüyorlar.
Hükümet, bunun sağlanması için Säpo’ya birkaç yüz milyon kron kaynak aktaracağını açıkladı. Persson, birkaç yüz milyon kronun yeterli olmayacağını ve hükümetin Säpo’ya 1 milyar kron kaynak aktarması gerektiğini söylüyor.

KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ ARTTIRILDI

Expressen gazetesi, Säpo’nun geri dönen DAİŞ çetelerini takip ve denetim altına alabilmek için hükümetten miktarı gizli tutulan mali destek isteminde bulunduğunu açıkladı. Säpo, aynı zamanda Askeri İstihbarat ve Güvenlik  Servisi (MUST), Savunma Bakanlığı Savunma Araştırma Enstitüsü (FOI) ve Ulusal Savunma Radyo Kurumu’dan (FRA) yardım talebinde bulundu. 

Gazeteye açıklamada bulunan kaynak, 1000’i polis, gerisi asker olan toplam 1500 görevlinin geri dönen çetelerin denetimi ve örgütün saflarına katılımı engellemek amacıyla çalışacakları bilgisini verdi.
Çetelerin saflarına katılma potansiyeli taşıyanların belirlenmeleri, bu kesimlerle geri dönenlerin telefonlarının dinlenmeleri, teknik takibin yapılması, gizli kamera çekimlerin gerçekleştirilmesinin gündemde olduğunu söyleyen kaynak, DAİŞ'in finansal kaynaklarının belirlenebilmesi için vergi, gümrük ve ekonomik suçları izleyen kurumların işbirliği yapacaklarına da değiniyor.

İSVEÇ’TE İKİ SALDIRI ENGELLENDİ

Säpo, 2011 yılında Taimour Abdulwahab’ın Stockholm merkezinde gerçekleştirdiği intihar saldırısından sonra El-Şabab tarafından gerçekleştirilmek istenen iki terör saldırısının engellendiğini açıklamıştı. Buna ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde gerçekleştirilen terör saldırılarına rağmen Säpo, İsveç’e yönelik terör saldırısı riskinde bir değişiklik olmadığını söylemişti.

İsveç’e yönelik terör saldırısı riskinin arttığı değerlendirmesini yapan Savunma Yüksek Okulu Profesörü Robert Egnell, her an  İsveç’e yönelik bir terör saldırısı olabileceği düşüncesinde. Sorunun ‘saldırının olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı” olduğunu belirten Egnell, bunun bir zaman sorunu ve an meselesi olduğunu belirtiyor. Suriye’de DAİŞ'e gitmeyi düşünenlerinin önündeki engelleri gördüklerinde Göteborg veya Stockholm gibi illerde terör eylemleri gerçekleştirebileceklerine vurgu yapıyor.

Söz konusu olanın çok küçük terör hücreleri ve tek kişiler olduğunu, bunları belirlemenin samanlığa düşen iğneyi bulmaya benzediğini, daha fazla istihbarat çalışmasına, her şeyden önce de kişilerin DAİŞ'e katılmalarını engelleyecek önleyici çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor.

SÄPO, EUROPOL İLE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME KARARI ALDI

Bundan üç gün önce, Säpo, terörizme karşı daha etkili mücadele edebilmek için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı-Interpol ile işbirliğini güçlendireceklerini açıkladı.
Bunun sağlanması için Säpo, ilk kez bir çalışanını Europol’da çalışması için görevlendirecek. Yaz bitiminde çalışmaya başlayacağı açıklanan kişinin görevinin, diğer ülkelerin istihbarat teşkilatlarıyla yoğun bilgi alış verişinde bulunmak olduğu belirtiliyor.

Säpo Basın Sekreteri Fredrik Miller, “Bizim İsveç’teki aktörler ve çevreler hakkında bilgilerimiz var ve Europol’le yapacağımız işbirliği bilgilerimizin artmasını sağlayacak. Avrupa’da kontra-terör çalışmaları tüm istihbarat örgütleri ve polis teşkilatları için öncelik taşıyor” açıklamasını yaptı.