İskoçya’nın tek gündemi AB ve bağımsızlık

Büyük Britanya’da referandumda AB’den çıkılması kararının çıkması ardından birlik içinde kalma yanlısı olan İskoçya’da tek gündem neredeyse bağımsızlık.

Britanya genelinde halkın yüzde 52’si Avrupa Birliği’nden (AB) çıkılması yönünde oy kullanırken, İskoçya’da halkın yüzde 62’si birlikte kalınmasını istemişti. Referandum sonrasında İskoçya’nın bağımsızlığı meselesi yine gündemde.

Bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi (SNP) üyesi Başbakan Nicola Sturgeon, referandumun üzerinden geçen bir haftada birçok defalar AB’de kalınması isteğini dile getirdi. Sturgeon, geçtiğimiz gün Brüksel’de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de bir araya gelmişti.

Ancak İskoçya’nın Büyük Britanya’ya bağlı olduğu halde AB’de kalması hukuki olarak oldukça zor görünüyor. AB hukukçuları, Britanya merkezi hükümetinin İskoçya’ya AB kanunlarına göre yönetme hakkı vermesi halinde bunün mümkün olabileceğini, ancak uygulamada zorluk çekileceği görüşünde.

Büyük Britanya dahilinde kalınarak AB üyesi olunmasının zor olacağını bilen İskoçya Başbakanı ve partisi SNP ise, yeni bir bağımsızlık referandumunu tercih ediyor. Yapılan son anketler, 2014 yılında yüzde 44 civarında olan bağımsızlık yanlılarının oranının yüzde 60’lara çıktığını gösteriyor.

Öte yandan 2014 yılındaki referandum kararı İskoçya Parlamentosu’nda alınırken, olası yeni referandum için Londra’nın onayı gerekecek.