İspanya’da partiler koalisyonda uzlaşamıyor

İspanya’da haziran ayında yapılan erken genel seçimlerin üzerinden iki aya yakın bir süre geçmesine rağmen halen hükümet kurulabilmiş değil.

26 Haziran’da yapılan erken seçimlerde de Aralık 2015’teki sonuçlara yakın sonuçların çıkması nedeniyle hükümetin kurulabilmesi için koalisyona ihtiyaç var.

Seçimlerden yüzde 33 oyla birinci çıkan Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi (PP), 350 sandalyeden 137’sini almış, muhalefetteki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise  85 sandalyeye gerilemişti. Devrimci hareketleri de bünyesinde bulunduran Podemos’un öncülüğündeki Unidos Podemos 71, liberal Ciudadanos 32, Katalonya partileri 17 ve Bask ülkesi partileri 5 sandalye kazanmıştı.

GÜVENOYU İÇİN YETERLİ SANDALYEYE ULAŞAMIYOR

Ancak birinci parti olan Başbakan Mariano Rajoy’un başında olduğu PP’ye verilen hükümet kurma görevi henüz başarılabilmiş değil. 350 sandalyeli parlamentoda PP’nin azınlık hükümeti kurabilmek için PSOE ile yaptığı görüşmeler sonuç vermiyor. PSOE’nin güvenoyu oylamasına katılmaması halinde Rajoy’un azınlık hükümeti kurması mümkün olacak, ancak sosyalistler buna yanaşmıyor.

Rajoy’un dünkü durağı ise liberal politikaları temsil eden Ciudadanos oldu. Ancak liberallerin azınlık hükümetine destek vermek için rüşvet ve yolsuzluklara dair bağlayıcı bir pakt talebi var ve PP’nin henüz böylesi bir talebe sıcak bakmadığı görülüyor.

Başbakan Mariano Rajoy’un yeniden seçimlere gidilmesi ihtimalini diğer partilere karşı kullandığı da dikkatlerden kaçmıyor. Rajoy ve PP yetkilileri, yeniden erken seçimlere gidilmemesi için özellikle PSOE nezdinde baskı yaptıkları biliniyor.

Diğer partiler ise, 2011 yılından bu yana izlediği kemer sıkma politikaları nedeniyle oy oranı son yıllarda giderek azalan Mariano Rajoy’un partisiyle koalisyon kurmaya yanaşmıyor.