İspanya’da partiler koalisyonda uzlaşamıyor

İspanya’da geçtiğimiz ay yapılan erken genel seçimlerin üzerinden geçen 1 ayda da halen hükümet kurulamadı.

Aralık ayından bu yana hükümetin kurulamamasında, hiçbir partinin Başbakan Rajoy’un partisi PP ile yan yana olmak istememesi etkili oldu.  6 ay aradan sonra yine sandık başında.

26 Haziran’da yapılan erken seçimlerde de Aralık 2015’teki sonuçlara yakın sonuçların çıkması nedeniyle hükümetin kurulabilmesi için koalisyona ihtiyaç var.

Seçimlerden yüzde 33 oyla birinci çıkan Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi (PP), 350 sandalyeden 137’sine sahip olmuştu. Muhalefetteki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 85, radikal sol Podemos’un öncülüğündeki Unidos Podemos 71, liberal Ciudadanos 32, Katalonya partileri 17 ve Bask ülkesi partileri 5 sandalye kazanmıştı.

PP dışındaki diğer partiler, 2011 yılından bu yana izlediği kemer sıkma politikaları nedeniyle oy oranı son yıllarda giderek azalan Mariano Rajoy’un partisiyle koalisyon kurmaya yanaşmıyor. Rajoy’un son çare olarak kurmak istediği azınlık hükümetine PSOE’nin destek vermesi umudu da tükenmiş durumda.

Ancak PSOE’nin Podemos ile birlikte kuracağı olası bir koalisyon ise Ciudadanos’un destek vermesi halinde mümkün olacak.