İspanya ETA üyesi mahkumun Fransa'ya transferini reddetti

İspanya, bir ETA üyesinin ailesinin de yaşadığı Fransa’ya transfer talebini reddetti. İspanyol hakimler, ETA’nın halen Fransa’da aktif üyelerinin ve silah depolarının olmasını karara gerekçe gösteriyor.

‘Terör örgütüne üye olmak’ suçuyla 2030 yılına kadar hapis yatacak olan Bask Vatanı ve Özgürlük (ETA) militanı Henri Parot, kızları ve annesinin de yaşadığı Fransa’daki bir cezaevine naklini istemişti. Parot’un talebini görüşen Madrid’deki bir mahkeme, ETA’nın halen Fransa’da silah depoları ve aktif üyeleri bulunduğu gerekçesiyle talebi reddetti.

Mahkeme hakimi Jose Luis Castro’nun verdiği kararda, ETA’nın ‘halen silahlı şiddete tümüyle karşı çıkmadığı’ da iddia edilirken, Fransa’daki üyelerin gizli faaliyetleri de gerekçe gösterildi. Kararda, Fransa vatandaşı olan Parot’un İspanya’da da bir kızının olması ret talebinin gerekçeleri arasında yer aldı.

ETA üyesi Henri Parot, 1990 yılında yakalandıktan sonra birçok davadan on yıllarca ceza almıştı. 2030 yılına kadar hapiste kalacak olan Parot, İspanyol general Victor Lago’nun 1982’de öldürülmesi dahil birçok silahlı eyleme katılmak veya organize etmekle suçlanıyordu.

Avrupa ülkelerinin yasalarında, mahkumların cezasını ailesinin yaşadığı ülkede çekmek üzere başka bir ülkenin cezaevine nakil hakkı bulunuyor.