İsveç Devlet Emlak Müdürlüğü'nde büyük yolsuzluk

Hazineye ait taşınmaz malların yönetiminden sorumlu Devlet Emlak Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Björn Andersson hakkında devlete sadakatsizlik, aynı kurumda görevli iki şef hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçundan dava açıldı.

Polis, 24 Ocak günü Devlet Emlak Genel Müdürlüğü’ne baskın yapmış, bilgisayarlara el koymuş ve Genel Müdür Andersson ve rüşvete karıştığı iddiasıyla üç kişiyi daha göz altına almıştı.

TUTUKSUZ YARGILANACAKLAR

Savcı Katarina Stenström Ros, cuma günü Björn Andersson ve diğer üç şüphelinin tutuklanmalarını talep etti. Ancak mahkeme, sanıkların normal derecede rüşvet suçunu işlediklerini söylemekle birlikte serbest bırakılmalarına ve tutuksuz olarak yargılanmalarına karar verdi.

GENEL MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, “Bir devlet kurumunda bu tür şeylerin olması oldukça üzücü” olduğu açıklamasını yaparken hükümet, 33 yıl kurumda çalışan Genel Müdür Andersson'un görevden alındığını duyurdu.

Kurumda rüşvet ve yolsuzluk olduğunu TV 4 adlı özel televizyon kanalının 'Acı Gerçek' programında çalışan gazeteciler açığa çıkarmıştı. Rüşvete Karşı Ulusal Kurum, televizyon programının yayımlanmasından hemen sonra soruşturma başlatmıştı.

DEVLETİN PARASIYLA YAZLIK EVİNİN TADİLATINI YAPTIRDI

Devlet Emlak Genel Müdürlüğü’nde çalışan bir şef devlete ait konutları akraba ve yakınlarına kiraya vermiş, kurumun bütçesinden milyonlarca kron ödeyerek kendisine ait yazlık evin tadilatını yaptırmıştı. Andersson, kurumda çalışanların defalarca uyarmalarına rağmen olanlara seyirci kalmakla ve müdahale etmemekle suçlanıyor.

TV 4’te yayımlanan programda, Andersson’un 2014 yılından bu yana olanlardan haberi olduğu ancak usulsüzlüklerin kamuoyuna duyurulmasından sonra harekete geçtiği belirtiliyor.

Devlet Emlak Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı’na bağlı ve 2 bin 300 civarında saray, park, müze, tiyatro ve konutların idaresinden sorumlu. Kurumun sorumlu olduğu taşınmaz gayrı menkullerin piyasa değeri ise 13 milyar kron civarında.