İsveç'te ırkçı parti mültecilerin hapsedilmesini istiyor

2014 yılında yapılan seçimlerde % 12,9 oranında oy alarak 50 sandalye elde eden ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları, ilticacıların gösteri yapma haklarının yasaklanmasını ve hapsedilmelerini istiyor.

İsveç'te mültecilerin hükümetin yürürlüğe koyduğu yeni iltica yasalarını protesto amacıyla geçtiğimiz hafta Stockholm'de gerçekleştirdiği gösteriler ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları'nı rahatsız etti.

Partinin Milletvekili ve Parlamento Adalet Komisyonu Üyesi Kent Ekeroth, sığınmacıların özgürce gezme ve gösteri yapma haklarının olmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyadaki hesabından sığınmacıların Stockholm'de düzenledikleri gösterileri eleştiren Ekeroth, “Sığınmacıların İsveç'te bize ne yapıp yapmayacağımızı söylemeleri oldukça iğrenç. Onların ilticacı olmaları İsveç vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacakları anlamına gelmez” açıklamasını yaptı.

Mültecilerin gösteri yapma haklarının olmaması gerektiğini savunan Ekeroth, bunu sığınmacıların hapsedilmelerini gerektiren nedenlerden biri olarak gösteriyor.

“SIĞINMACILAR SOKAK VE MEYDANLARDA ÖZGÜRCE DOLAŞMAMALI”

Bundan bir kaç yıl önce de, sığınmacılar için transit merkezleri açılması ve sığınmacıların bu merkezlere yerleştirilmesini isteyen ırkçı milletvekili, sığınmacıların sokak ve meydanlarda özgürce dolaşmamaları gerektiğini, iltica eden herkesi kontrol edemediklerini ve bu nedenle de güvenlik sorunu oluşturduklarını iddia ediyor.

Tüm sığınmacıları potansiyel suçlu olarak gören Ekeroth, İsveç Demokratları'na yönelik tepkileri engelleyebilmek için bu görüşlerin kendi kişisel görüşleri olduğunun altını çiziyor.

Kent Ekeroth, her ne kadar bunları söylese de İsveç Haber Ajansı TT'nin konu hakkındaki sorularını cevaplayan İsveç Demokratları'nın Genel Sekreteri Richard Romshof, Ekeroth'un görüşlerine katıldığını söyledi.

KONU ÜLKENİN GÜVENLİĞYLE İLGİLİ

Sığınmacıların güvenlikli yerlerde tutulmaları gerektiğini savunan Romshof, “Açıklama tamamıyla akılcı. Sığınmacılar oturma izni hakkında karar verilinceye kadar güvenli yerlerde bekletilmeli. Konu ülkenin güvenliği ile ilgili” şeklinde konuştu.

Romshof, TT muhabirinin sığınmacıların güvenlikli yerlerde tutulmalarının ağır bir insan hakları olup olmadığı sorusunu ise, “Bu nasıl bir güvenlikli yer olduğuna bağlı. Yaşamak için elverişli bir yer olmalı” diyerek yanıtladı.

UZMANLAR: İNSAN HAKLARI İHLALİ

Uzmanlar, ırkçı ve yabancı düşmanı partinin ilticacıların hareket etme özgürlüklerinin kısıtlanması ve gösteri haklarının yasaklanması önerisini temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu ve insan hakları ihlali olduğunu söylüyor.

Stockholm Üniversitesi Halk Hukuğu Profesörü Pål Wrange, vatandaşlık ve politik haklarla ilgili Birleşmiş Milletler sözleşmelerinin ve Avrupa Birliği yönetmenliklerinin vatandaş olmayanların gösteri yapma haklarının kısıtlanmasına olanak tanımadığını belirtiyor.

Gösteri hakkının ancak güvenlik ve düzeni tehdit ettiği zaman kısıtlanabileceğini söyleyen Wrange, “Kurumlar belli zaman ve yerlerde yapılacak gösterilere hayır diyebilir ama sadece İsveç vatandaşı olmadıkları için insanların gösteri yapma hakkını yasaklayamaz” diyor.

AŞIRI VE ANTİ DEMOKRATİK

Lund Üniversitesi'de görevli Siyaset Bilimcisi Anders Sannerstedt de, İsveç Demokratları'nın önerisinin aşırı ve anti-demokratik olduğunu söyledikten sonra İsveç'te gösteri yapma ve düşünceleri açıklama hakkının köklerinin derin olduğunu ve anayasada güvence altına alındığını söylüyor.

İsveç Demokratları'nın önerilerine uzmanların yanı sıra politikacılar da tepkili. Liberal Parti Milletvekili, Parlamento Hukuk Komisyonu Üyesi Roger Haddad, İsveç Demokratları'nın baskıdan kaçan insanları transit kamplara hapsederek aynı baskıyı uygulamak istediğini söylerken Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, önerinin ilticacıların toplantı yapma haklarını ihlal ettiğini belirtiyor.

IRKÇILIĞIN NORMALLEŞMESİ KORKUTUYOR

Ekoroth'un önerisini ilk kez Expressen Gazetesindeki köşesinde kamuoyuna duyuran Alex Schulman, İsveç Demokratları'nın transit kamp ve “özgürce dolaşmama” gibi kelimeleri kullanmasının tarihteki baskıları çağrıştırdığını, Nazilerin Yahudilerin var olma haklarının olmadığı anlayışını hatırlattığını belirterek “Onları susturmak ve hapsetmek istiyor” diyor.

DİSİPLİNLİ AMA MEDYANIN GÖRMEK İSTEMEDİĞİ BİR GÖSTERİ

İsveç Demokratları'nın ilticacıların hapsedilmesi ve gösteri yapmalarının yasaklanması önerisi Suriyeli ilticacıların parlamento binası yanındaki meydandaki gerçekleştirdiği gösteriden hemen sonra gündeme geldi.

3 Ağustos sabahı İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde kamplarda yaşayan 500 civarında ilticacı, parlamento binasının yanındaki meydanda oturma eylemi başlattı. Hükümetin iltica hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıran yasayı yürürlüğü koymasını protesto eden ilticacılar, geceyi de meydanda geçirdiler.

Zaman zaman konuşmalar yapan ilticacılar, Hükümetten yeni çıkan yasayı geri almasını talep ettiler. 

...