İsviçre’de sağ yükselişte İDGB’nin desteklediği Arslan mecliste

İsviçre’de Federal Parlamento ve Senato üyeleri secimi gerçekleşti. Açıklanan seçim sonuçlarına göre aşırı sağ parti olarak bilinen İsviçre Halk Partisi (SVP) 2011 seçimlerine oranla oylarını yükseltti.

İsviçre’de Federal Parlamento ve Senato üyeleri secimi gerçekleşti. Açıklanan seçim sonuçlarına göre aşırı sağ parti olarak bilinen İsviçre Halk Partisi (SVP) 2011 seçimlerine oranla oylarını yükseltirken, Yeşiller ve BASTA’nin Basel adayı Kürt kökenli Sibel Arslan’da meclise girmeyi hak kazandı.

İsviçre’de her dört yılda bir gerçekleşen Federal Parlamento ve Senato üyeleri secimi gerçekleşti. Sabah 07.00’de başlayan oy verme işlemleri 12.00 sona ererken seçmenlerin büyük çoğunluğu tercihlerini sandık başına gitmeden elektronik oylama ya da mektupla yaptı. Doğrudan demokrasinin merkezi olarak bilinen ülkede secime katılım oranı yüzde 50’nin altında kalması dikkat çekti.

Saat 19.00 itibarıyla açıklanan resmi secim sonuçlarına göre,  göçmen karşıtlığı ile bilinen İsviçre Halk Partisi (SVP) ve Hür Demokrat Parti (FDP) oylarında artış yaşandı. Ülkede yaşayan Kürdistanlılar ve demokrasi güçlerinin de desteklediği partiler arasında olan Sosyalist Parti’nin oy oranı ise 2011 seçimlerinde aldığı oy oranıyla aynı kalırken, Yeşiller’de ise önemli oranda oy kaybı yaşandı.

İsviçre siyasetinin sağında bulunan SVP seçimlerde yüzde 32,5 oy alarak ilk sırayı alırken, bunu takiben SP ise yüzde 22 oy alarak ikinciliğini korudu. Bu iki partiyi yine sağ merkezde bulunan FDP yüzde 17.5 oyluk oranıyla takip etti.

KÜRT KÖKENLİ ARSLAN’DA MECLİSTE

İsviçre Demokratik Güç Birliği ve DEM-KURD’un desteklediği adaylar arasında bulunan Yeşiller ve BASTA’nin Basel Adayı Sibel Arslan’da Federal meclise girmeye hak kazandı. Yine Kürtlere yakınlığı ile bilinmesinden kaynaklı Türkiye Bern Büyükelçiliği ve Türk derneklerinin hedefinde olan SP Cenevre Adayı Carlo Sommaruga yeniden Federal Meclise girmeyi hak kazandı.

Öte yandan DEM-KURD desteklediği adaylar arasında bulunan Kürt asıllı SP’nin Basel Adayı Mustafa Atıcı ise 15.000 gibi yüksek bir oy almasına rağmen Federal meclise girmeyi hak kazanamadı.

200 sandalyeli Federal Meclis ile 46 sandalyeli Senato üyelerinin belirlemek için yapılan seçimlerin ardından ortaya çıkan sandalye dağılımı şu şekilde:

İsviçre Halk Partisi (SVP): 65

Sosyalist Parti (SP) : 46

Hür Demokrat Parti: 35

Hristiyan Demokrat Parti (CVP): 28

Yeşiller: 10

Demokratik Burjuva Partisi (BDP) 8

Diğerleri: 9

Şu anki mevcut Federal Hükümet’te sadece savunma bakanlığını elinde bulunduran SVP, bu seçimlerden sonra ikinci bir bakanlık elde etmeyi hak kazandı.

Federal Hükümet’in yeni üyeleri Aralık ayında belirlenecek. Bu belirleme de oy oranları ve partilerin birbirleriyle olan stratejik ittifakları önemli rol oynuyor.

İsviçre 50 yılı aşkın bir süredir koalisyon hükümetleri ile yönetiliyor.