İtalya açıklarında binlerce mülteci kurtarıldı

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma ardından yeniden mültecilerin birinci güzergahı olan İtalya’ya tehlikeli yolculuklarında artış yaşanıyor. Sadece dünkü operasyonlarda binlerce mültecinin kurtarıldığı duyuruldu.

İtalyan sahil güvenlik birimi Guardia Costiera‘nın yaptığı operasyonlar kapsamında dün 4 bin 500 kadar mülteci kurtarıldı. Mülteciler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu belirtilirken, olası ölümlere ilişkin araştırmalar devam ediyor.

Dün büyük çoğunluğunun Libya’dan yola çıktığı tahmin edilen bot ve teknelerdeki mültecileri karaya çıkarmak için 30 ayrı operasyon düzenlendi. Sadece bir operasyonda 124 kadın ve 18 çocuğun da aralarında olduğu 435 mültecinin kurtarıldığı öğrenildi.

HER YÜZ MÜLTECİDEN DÖRDÜ AKDENİZ’İ AŞAMIYOR

Kuzey Afrika ülkelerinden İtalya’ya mülteci geçişlerinde Mart ayından bu yana yeniden artış yaşanıyor. İtalya İçişleri Bakanlığı’na göre yılın ilk 6 ayında 70 bin kadar mülteci Akdeniz’i aşarak İtalya sahillerine vardı.

Mülteci göçündeki artışın Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Mart ayında yürürlüğe giren anlaşma ardından gelmesi de dikkat çekiyor. Türkiye kıyılarına yakın olan Yunan adalarının aksine İtalya’ya gelen mülteciler yüzlerce millik deniz yolunu plastik bot ve küçük teknelerle aşmak zorunda bırakılıyor.

İtalya’ya gelmeye çalışan her 100 mülteciden dördü Akdeniz sularında yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bu yılın başından itibaren İtalya açıklarında yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 2 bin 800 olarak tahmin ediyor.  Ancak bu sayının tespit edilemeyen kazalar nedeniyle daha fazla olduğundan endişe ediliyor.