İtalya açıklarında yine dram: 17 mülteci boğuldu

Kuzey Afrika’dan İtalya’ya ulaşmak için Akdeniz’i aşmaya çalışan mültecilerin dramı devam ediyor. Dünkü operasyonlarda bin yüzün üzerinde mülteci kurtarılırken, en az 17 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı.

Akdeniz’de kurtarma faaliyetlerini yürüten Avrupa devletleri ile yardım kuruluşlarına ait gemiler tarafından bin 128 mültecinin kurtarıldığı duyuruldu. İtalyan sahil güvenlik birimlerine destek amaçlı İngiliz, İrlanda ve Alman yardım kuruluşlarının da dahil olduğu operasyonlar sırasında 17 mültecinin de cesedi çıkarıldı.

Sicilya açıklarında kurtarılan mültecilerin 5 plastik bot ile 3 tekneye bindirilerek İtalya’ya ulaşmak istedikleri belirlendi.

İtalya açıklarında Salı gününden bu yana kurtarılan mültecilerin sayısı 4 bin 500’ü aşarken, Çarşamba günü de 21’i kadın 22 mültecinin cenazesine ulaşılmıştı.

Türkiye ile AB arasında Mart ayında imzalanan anlaşma sonrasında mülteci göçü Yunanistan yerine tekrar İtalya’ya yönelmişti. Bu yılın başından bu yana İtalya’ya ulaşabilen mültecilerin sayısı 80 bini aşarken, 3 bin kadarı da yaşamını yitirdi.

2014 yılından bu yana Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısı ise 10 binin üzerinde.