İtalya DAİŞ’e karşı ABD uçaklarına üs verecek

İtalya, geçtiğimiz günlerde Libya’ya yönelik hava saldırılarını başlatan Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) hava üslerini açabileceğini duyurdu.

Savunma Bakanı Roberta Pinotti, ABD’den talep gelmesi halinde ülkesinin hava sahasının ve üslerinin DAİŞ’e karşı saldırılar için kullanılmasına izin vereceklerini söyledi.

Pinotti, DAİŞ’in Libya’daki varlığının bitirilmesine yönelik mücadelenin sadece Libya’nın değil, İtalya ve Avrupa için de ‘temel önemde’ olduğunun altını çizdi.

Ülkesinin hava sahası veya üslerinin henüz bombardımanlar için kullanılmadığını belirten Pinotti, bu yönlü bir talebe sıcak bakacaklarını vurguladı.

Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni tarafından yapılan açıklamada da, Sicilya Adası’nda bulunan Sigonella askeri üssünün kullanımına ilişkin olası bir ABD talebinin incelenebileceği duyurulmuştu.

Libya’da Akdeniz kıyısındaki Sirte kentini geçtiğimiz yıl işgal eden DAİŞ çetelerine karşı Ulusal Birlik Hükümeti (GNA) emrindeki askeri birliklerce Mayıs ayında büyük bir operasyon başlatılmıştı. Karadan operasyonlarla Haziran ayında Sirte kenti kuşatmaya alınırken, kentin tümüyle kurtarılması için çatışmalar devam ediyor.

ABD’nin ise hafta sonunda kentteki Libya askerlerine destek amacıyla ilk kez hava saldırılarını başlattığı duyurulmuştu. Ancak bombardımanları yapan uçakların hangi ülkeden havalandığına açıklık getirilmemişti.

Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ardından istikrarsızlığın devam ettiği ve farklı grupların hakimiyetinin olduğu Libya’da birçok sahil kentinden Avrupa’ya insan kaçakçılığı faaliyetleri yürütülüyor. Avrupa ülkeleri, bu faaliyetlerin DAİŞ ile diğer bazı silahlı gruplarca finansman kaynağı sağlamak amacıyla teşvik edildiğini savunuyordu.