İtalya’ya 5 günde 14 bin mülteci geldi

Libya ile İtalya arasındaki sularda dün en az bin 725 mülteci kurtarılırken, Pazar gününden bu yana kurtarılan mültecilerin sayısının en az 14 bin olduğu bildirildi.

İtalyan sahil güvenlik birimi Guardia Costiera tarafından verilen bilgilere göre, dünkü operasyonlarda 14 lastik bot ile iki kayığa bindirilmiş çok sayıda mülteci Akdeniz sularında iken kurtarıldı. Buna göre dün en az bin 725 mülteci İtalyan donanmasına bağlı iki gemi ile iki ticaret gemisine alındı.

Libya ile İtalya arasında kurtarılan mültecilerin son 5 günde sayısının rekor düzeye ulaştığı da kaydedildi. Guardia Costiera verilerine göre, Pazar günü Libya’dan yola çıkarılan 6 bin 500 mülteci Akdeniz sularında iken gemilere alınmıştı.

Bu sayının haftanın ilk 4 gününde gelen mültecilerle birlikte 14 bini geçtiği belirtilen açıklamada, Çarşamba günü 3 mültecinin ise ölü olarak bulunduğu kaydedildi. Bu mültecilerin yola çıktıkları plastik botlarda boğulmuş olarak bulundukları belirtildi.

İtalya’ya son olarak Mayıs ayı sonunda bir hafta içerisinde 13 bini aşkın mülteci gelmiş, ancak yüzlercesi de bindikleri bot ve teknelerin batması sonucu yaşamını yitirmişti.

Ocak-Ağustos arsında ise çoğunluğu Libya’dan yola çıkarılanlardan olmak üzere 116 bin mülteci İtalya’ya varmıştı.