İtalya’ya mülteci girişinde artış

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmasıyla birlikte yeniden Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin ilk güzergahı olan İtalya’ya sadece Temmuz ayında 25 bin kişi giriş yaptı.

Merkezi Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Avrupa Birliği (AB) sınır güvenliğinden sorumlu ajansı Frontex’den yapılan açıklamada, bu yılın ilk 7 ayında İtalya’ya gelen mültecilerin sayısının 95 bin olduğu kaydedildi. Bu sayının geçtiğimiz yıla oranla aynı düzeyde olduğu, ancak Temmuz 2015’e oranla yüzde 12 daha fazla olduğu belirtildi.

İtalya’ya gelen mültecilerin büyük çoğunluğunun Kuzey Afrika’dan geldiği bilgisi verilen Frontex açıklamasında, Nijerya ve Eritrelilerin yoğunlukta olduğu dile getirildi.

BEŞTE DÖRDÜ PLASTİK BOTLARLA GELİYOR

Frontex’in basın açıklamasında İtalya’ya gelen mültecilerin yaşamlarını tehlikeye atma pahasına Akdeniz’i geçmeye çalıştıkları vurgulandı.

Buna göre, İtalya’ya yapılan her 5 yolculuktan dördü plastik botlarla gerçekleştiriliyor. Bu yılın başından bu yana Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 3 binin üzerinde tahmin ediliyor.

Mültecilerin büyük bir kısmının İtalya’yı transit geçiş için kullandığı da biliniyor. Sadece Milano kentinde 3 bini aşkın mültecinin Fransa ve İsviçre’ye, oralardan da başka AB ülkelerine gitmek üzere ‘bloke olduğu’ bildiriliyor.