ITC Başkanından Şii ve Sünnilere tehdit!

Irak’ta yeni kurulacak hükûmet için Şii ve Sünni gruplar arasında başlayan görüşmeler ve yapılan anlaşmalar, Türkiye tarafından kurulan ITC'yi rahatsız etti.

Irak’ta 12 Mayıs'ta düzenlenen parlamento seçimlerinin 9 Ağustos’ta resmi sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni kurulacak hükûmet için düğmeye basıldı. Bu kapsamda Sünni ve Şii gruplar arasında yeni kurulacak hükûmet için koalisyon görüşmeleri başladı.

Seçimlerden birinci olarak çıkan Mukteda El Sadr'ın Şii El Hikme Listesi, Başbakan Haydar Abdi’nin Nasır ve İyad Alavi’nin Vataniye Listesi ile yeni hükûmeti kurmak için anlaştıklarını ve Kürtleri de dahil etmek için Hewler’e bir heyet göndererek görüşmeler yapacağını açıklamıştı. 

Başını Nuri Maliki’nin çektiği İran yanlısı cephe de ayrı bir koldan yeni hükûmeti kurma görüşmeleri başlatıklarını açıkladı.

ASIL RAHATSIZ OLAN ERDOĞAN!

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Irak’ta kurulacak yeni hükûmet için Sünni ve Şii gruplar arasında kurulacak koalisyon görüşmeleri, Kerkük’teki RTE’nin kirli eli ITC’nin Başkanı Erşad Salihi’yi rahatsız etti.

Salihi, Sünni ve Şii gruplar arasında başlayan hükûmet kurma görüşmelerine ilişkin konuşurken, yeni hükûmet kurma görüşmelerini yapan Şii ve Sünnileri Irak’ı bölmeye çalışmakla suçladı.

Salihi, bu suçlamaların ardından, "Sünni ve Şii grupları bundan vazgeçmek için uyarıyoruz" diyerek tehditte bulundu.

Salihi yapıtğı basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "Türkmenler Irak’ın birliğini savunan koalisyonları destekliyor. Şii ve Sünniler, kendilerini Irak’ın sahibi olarak gördüklerinden dolayı Irak’ı parçalamaya yönelik baskılara boyun eğmemeleri gerekiyor. Şii ve Sünni Türkmenlerin haklarını ve Irak’ı savunacak projeye sahip ortak bir koalisyon oluşturmaları normal bir şey.”

ITC'YE BAĞLI TÜRKİYE'NİN PARAMİLİTER GRUPLARI OLUŞTURULDU

Salihi, Sünni ve Şiileri Irak’ı parçalamakla suçlarken, Türkiye’ye bağlı kurduğu ITC eliyle Kerkük ve Irak’ı karıştırma faaliyetlerinden hiç söz edmedi. Salihi'nin başkanlığındaki ITC’ye bağlı, maaşları ve silah ile cephanesi Türkiye tarafından karşılanan 600 kişilik çete grubundan ise hiç söz etmedi.

ITC ve Erşad Salihi tarafından kurulan bu çete grubu, geçtiğimiz günlerde YNK’nin Irak Parlamenteri Şwan Davudi tarafından belgeleri ile kamuoyuna açıklanmıştı. Bu grup hakkında Irak merkezi hükûmetine belgeler sunularak bilgilendirme yapılmıştı.

Salihi’nin açıklamalarının, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fırat Yıldız’ın Kurban Bayramı namazını Kerkük’te kılarak, 'bu topraklar ata toprağımızdır' şeklinde yaptığı ve büyük tepki alan konuşmasından sonrasına denk gelmesi dikkati çekti.