Juppé: Fransa’daki tartışmalar iç savaşa götürür

Fransa eski Dışişleri Bakanı ve 2017 seçimlerinde sağın en güçlü adayı olan Alain Juppé’den ülkedeki göçmen ve terörizm tartışmalarına yönelik uyarı.

Juppé, popülistçe ‘Fransız kimliği’ ve ‘İslam’ üzerine yapılan tartışmaların ülkede bir iç savaş tehlikesini ortaya çıkaracağını savundu.

Le Monde gazetesine konuşan Juppé, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e karşı Nisan 2017’de en güçlü adayın kendisi olduğunun anketlerde de görüldüğünü savunurken, Fransız kimliği üzerine tartışmalara karşı uyardı. Juppé, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından dile getirilen “Fransız olunduğu andan itibaren atalarımız Galyalılardır” sözlerine tepki gösterirken, İslam ve Müslümanlar üzerine tartışmaların da toplumu gerdiğini söyledi.

DAİŞ çetelerinin katliamları sonrasında ‘Müslüman’ kelimesinin dahi ‘orantısız bir histeri’ yarattığını savunan Juppé, “Böyle devam etmemiz halinde bir iç savaşa doğru gideriz. Ben sivil barıştan yanayım” diye konuştu.

Alain Juppé, hem Kasım ayında Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) tarafından başı çekilen ‘Sağ ön seçimlerinde’ hem de 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair anketlerde en güçlü aday olarak öne çıkıyor.

İslam, terörizm ve göç tartışmalarının son yıllarda arttığı Fransa’da ırkçı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen’in 2017 seçimlerinde ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.