Kamerun’da bağımsızlık yanlılarından okullara eylem iddiası

Devlet başkanlığı seçimleri ardından gerginliğin devam ettiği Kamerun’da onlarca öğrenci kaçırılırken, İngilizce dilli bölgelerdeki bağımsızlık yanlısı hareketler suçlanıyor.

Kamerun’un kuzeybatısındaki ‘Nord-Ouest’ (Kuzey Batı) adlı bölgenin başkenti Bamenda’daki bir ortaokulda en az 79 öğrencinin kaçırıldığı duyuruldu. Pazartesi yaşanan olayda okul müdürü, bir öğretmen ve bir servis şoförünün de kaçırılanlar arasında olduğu öğrenildi.

Silahlı kişilerce kaçırıldığı bildirilen öğrencilerin bulunması için çalışmalar sürerken, olayın İngilizce konuşulan bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden gruplarca gerçekleştirildiği sanılıyor.

Kamerun’un İngilizce konuşulan Nord-Ouest ile Sud-Ouest (Güney Batı) bölgelerinde son yıllarda başlayan sosyo-politik kriz, geçtiğimiz yıl silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Fransızca eğitimin hakim olduğu Kamerun’da ordu birlikleriyle İngilizce konuşulan bölgelerin bağımsızlığını isteyen gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Bağımsızlık yanlısı gruplar, çocukların Fransızca eğitim sisteminde ‘marjinalleştikleri’ iddiasıyla okulları boykot çağrıları yapmıştı.

Çatışmalar nedeniyle her iki bölgeden yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kalırken, en az 175 Kamerun ordu ve polis mensubu ile 400’ü aşkın sivil yaşamını yitirdi.