Katalonya bağımsızlık yolunda bir adım daha attı

Katalonya’da dün yapılan seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler zafer kazandı. Bağımsızlık yanlısı Bölge Başkanı Artur Mas’ın vaat ettiği gibi Katalonya’yı bağımsızlığa götürmek için önündeki engellerden biri de aşılmış oldu.

Katalonya’da dün yapılan seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler zafer kazandı. Bağımsızlık yanlısı Bölge Başkanı Artur Mas’ın vaat ettiği gibi Katalonya’yı bağımsızlığa götürmek için önündeki engellerden biri de aşılmış oldu.

Sandıkların yüzde 99,5’nin sayılması ardından yayınlanan sonuçlara göre, bağımsızlık yanlısı Artur Mas liderliğindeki Junts pel Si oyların yüzde 39,60’ını alarak Katalan Bölge Parlamentosu’nun 135 sandalyesinden 62’sini kazandı. Yine bağımsızlık yanlısı CUP ise oyların yüzde 8,21’ine denk gelen 10 sandalyeyi kazanmayı başardı.

Bağımsızlık yanlısı partilerin toplamda 72 sandalye çoğunluğu elde etmeleri sonrasında koalisyon kurmaları bekleniyor.

Katılımın yüzde 77 ile rekor düzeye ulaştığı bölgesel seçimlerde bağımsızlık yanlıları ile karşıt partilerin oy oranları yüzde 48 ile birbirine yakın olurken, özellikle Girona ve Lleida alt bölgelerinde bağımsızlık yanlısı iki ittifakın toplam oy oranı yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşti.

Önümüzdeki İspanyol genel seçimlerinde solun önde gelen partilerinden olan Podemos’un bölgede oluşturduğu Catalunya si que es Pot adlı ittifak da 11 sandalye kazandı. Seçimlerde sol liberal Yurttaşlar (Ciudadanos-C’s) 25 sandalye, Katalan Sosyalist Partisi (PSC) 16, muhafazakar Halk Partisi (PPC) de 11 sandalye kazandılar.  

MAS: DEMOKRATİK YETKİ VE MEŞRUİYETİMİZ VAR

Bağımsızlık yanlısı Bölge Başkanı Artur Mas, seçimlerde zafer kazanmaları halinde Katalonya’nın önümüzdeki 6 ile 18 ay içerisinde bağımsızlığa kavuşacağı sözü vermişti. Seçim sonuçlarının açıklanması ardından toplanan on binlerce kişiye konuşan Mas, bağımsızlık iradesinin zafer kazandığını söyledi.

Mas, “(bağımsızlık) projemizi daha da ileri götürmemiz için demokratik yetki ve geniş bir meşruiyetimiz var” diye konuştu.

Katalonya’da bölgesel bir seçimden çok bağımsızlık referandumuna dönüşen dünkü seçimler öncesinde İspanya hükümetinin bağımsızlık yönündeki irade beyanını engelleme çabaları dikkat çekmişti. Seçimlerden iki gün önce bir açıklama yapan Başbakan Mariano Rajoy, Katalanlardan bağımsızlık karşıtı oy kullanmalarını istemişti.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya, İspanya içerisinde ekonomik olarak en güçlü bölge olarak öne çıkıyor. Bölge Başkanı Artur Mas tarafından geçtiğimiz Kasın ayında düzenlenmesi kararlaştırılan bağımsızlık referandumu Madrid’deki Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı. Karara rağmen Mas tarafından organize edilen sembolik referanduma seçmenlerin yarıya yakını katılmış ve yüzde 80’i aşkın oranda ‘bağımsızlığa evet’ oyu çıkmıştı.

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına karşı Avrupa Birliği (AB)’nin açıklamaları da dikkat çekmişti. AB Komisyonu, Katalonya’nın bağımsızlığını kazanması halinde AB’ye direkt üye olamayacağını ilan etmişti.