Katalonya’da karşılıklı restleşmeler devam ediyor

AB, Katalonya’nın bağımsızlık referandumuna karşı İspanya’nın saldırılarını kınarken, devam eden gerginliklerin son bulması için diyalog çağrısı yaptı. İspanya ile Katalonya arasındaki karşılıklı restleşmeler ise devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, referandum konusunda her iki tarafı da gözeten bir tutum dikkat çekti.

Komisyon açıklamasında, referandum konusunun ‘İspanya’nın iç sorunu’ olduğu savunulurken, buna karşın temel haklara saygı gösterilmesi istendi. İspanya hükümetinin ve Katalonyalı temsilcilerin diyalog yolunu seçmesinin talep edildiği açıklama, Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un arabuluculuk talebinin hemen öncesine denk gelmişti.

İspanya hükümeti ise, Katalonya halkının baskılara rağmen önemli bir katılım gösterdiği referandumu tanınamamakta ısrar ediyor.

Katalonya hükümetinin referandumun ‘bağlayıcı’ olduğu yönündeki açıklamasını kabul etmeyen İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala ise, tehditlerini sürdürdü. Catala, tek yanlı bağımsızlık ilanına karşı İspanya’nın ‘yasanın izin verdiği herşeyi yapma’ tehdidini savurdu.

Dün tüm engelleme amaçlı blokajlara, polis saldırılarına ve sandıklara el koymalara rağmen bağımsızlık referandumuna yüzde 43 gibi bir katılım olduğu ve halkın yüzde 93’üne yakınının İspanya’dan ayrılma yönünde oy kullandığı duyurulmuştu. Bu katılım oranı, 2014’de baskıların çok daha az olduğu bir önceki yasaklı referanduma göre ciddi bir başarı olarak görülüyor.