Katalonya vazgeçmeyecek; İspanyol hükümeti acilen toplanacak

İspanya ile Katalonya arasındaki gerginlik devam ederken, bağımsızlıktan vazgeçilmeyeceğini ilan eden Katalan yönetimine karşı Madrid’de Bakanlar Kurulu olağanüstü olarak toplanacak.

1 Ekim’de tüm engellemelere rağmen 2,3 milyon Katalanın katılımıyla yapılan bağımsızlık referandumunda ortaya çıkan yüzde 90’lık oy oranı sonrasında bağımsızlık ilanını engelleme çabaları devam ediyor.

İspanya merkezi hükümetinin Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’tan geri adım atması için tanıdığı süre bugün dolmuşken, Puigdemont, diyalog kurulmaması halinde Bölge Parlamentosu’nda bağımsızlığı oylatacağını duyurmuştu.

Puigdemont’un bu duruşuna karşı ise İspanya hükümetinden yine anayasanın 155’inci maddesini tümüyle uygulama tehdidi geldi. Mariano Rajoy başbakanlığındaki sağcı hükümet, atılacak yeni adımları görüşmek üzere Cumartesi günü olağanüstü olarak toplanacak.

155’İNCİ MADDE NE DİYOR?

Anayasanın 155’inci maddesinin uygulanması halinde merkezi yönetimin Katalonya’daki özerk yönetimi askıya alma yetkisi bulunuyor. Bu yetkinin hayata geçirilmesi için Senato’nun da onayı gerekirken, İspanyol sağ, sol ve merkez partilerin büyük çoğunluğunun buna destek vereceği tahmin ediliyor.

Bugüne kadar hiç kullanılmayan bu maddenin tanıdığı yetkileri dışında Madrid’in ‘ulusal güvenlik yasasını’ devreye koyması beklenebilir. Bu kapsamda son olarak referandumu engellemek amacıyla yönetimine el konulan Katalan bölgesel polisi Mossos d’Esquadra’nın tümüyle kontrol altına alınması da önlemler arasında.