Katliam mağdurları devlete ihmal davası açıyor

Fransa’da 13 Kasım’da Paris ve Saint Denis’deki katliamda yaşamını yitiren bazı kişilerin yakınları ‘ihmal olduğu’ gerekçesiyle devlete dava açmaya hazırlanıyor.

DAİŞ çetelerinin 6 farklı noktada katlettiği 130 kişiden 17’sinin yakınları adına açıklama yapan avukat Samia Maktouf, katliamın önlenmesi noktasında istihbarat birimlerindeki ‘ağır aksaklıkların’ olduğuna vurgu yaptı. Maktouf, katliamda yer alan çete üyelerinin Fransa’da oldukları dönemde takiplerinde yaşanan sorunları davaya gerekçe gösterdi.

Mağdur avukatı, özellikle Samy Amimour adlı çete örneğini verirken, bu kişinin adli kontrolden kaçar kaçmaz ‘alarm verilmesi’ gerektiğinin altını çizdi. Maktouf, katliamın önlenmesi noktasında devletin hatalarına dikkat çekerken, “devlet sınırsız bir dokunulmazlığa sahip olamaz” diye konuştu.

Samia Maktouf, 2012 yılında Muhammed Merah adlı teröristin katlettiği bir askerin ailesinin Nimes İdare Mahkemesi’nde açtığı ve kazandığı tazminat davasını örnek aldıklarını da dile getirdi.

Yaşamını yitiren 17 kişinin yakınlarının açtığı dava, 13 Kasım katliamına ilişkin parlamento tarafından hazırlanan raporun Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone’a sunulmasına denk geldi.

Mağdur yakınlarının dava açma kararına yönelik konuşan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise, suçlamaları reddetti. Cazeneuve, Fransız istihbarat servislerinin ‘ihmali’ olmadığını ve daha çok Avrupa ülkeleri arasındaki ‘aksaklıklardan’ söz edilebileceğini savundu.