Kerry: Ateşkes Suriye’nin birliğinin korunması için son şans

Suriye’de dün akşamdan itibaren yürürlüğe giren ateşkese ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin ‘Suriye’nin kurtarılması için son şans olduğunu’ söyledi.

Ülkedeki savaşın ancak siyasi bir çözümle son bulabileceğini kaydeden Kerry, dün akşamdan itibaren yürürlüğe giren ateşkesin olası sonuçlarına dair konuşmak için ‘henüz çok erken’ olduğunu savundu. Suriye’de savaşan tüm kesimleri ‘siyasi çözümü savunmaya’ çağıran ABD Dışişleri Bakanı, bunun Suriye’nin ‘birliğinin korunması’ için son şans olduğunun altını çizdi.

Ateşkesin ancak tarafların karşılıklı ‘düşmanlıklarını terk etmeleriyle’ kalıcı olabileceğine dikkat çeken Kerry, Suriye rejiminin de ‘muhalif’ olarak tabir ettikleri kesimlere saldırmamasını istedi.

Rusya, İran, Türkiye ve Körfez ülkelerinin de aralarında olduğu uluslararası toplumun siyasi geçişe dair prensipleri kabul ettiğini kaydeden Kerry, esas hedefin tarafların Cenevre’de yeniden masaya oturması olduğunu dile getirdi.

ABD ile Rusya arasında yapılan uzun görüşmeler sonucunda geçtiğimiz hafta ateşkes konusunda uzlaşılmıştı. DAiŞ ve El Nusra çeteleri ise dün akşam yerel saatle 18.45’te yürürlüğe giren ateşkesin kapsamı dışında tutuluyor.

Son olarak dün Rusya’dan yapılan açıklamada, Türkiye destekli çetelerin YPG ile Demokratik Suriye Güçleri aleyhine faaliyetlerine son vermesi istenmişti. Korgeneral Sergey Rudskoy, Türkiye’nin desteklediği grupların Halep’teki Kürt güçlerle çatışmayı durdurması gerektiğini belirterek, “Suriye’nin tamamında çatışmaların sona erdirilmesini öngören Rusya-ABD anlaşması kapsamında Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’in kuzeyindeki Kürt güçlerine yönelik saldırı operasyonlarına son vermesi gerektiğine inanıyoruz” demişti.