Kleemann: Gorleben nükleer atık depolanması için uygun değil

Almanya’da uzun yıllardır tartışılan nükleer atıkların depolanacağı yerlerin tespiti konusunda çalışmalar devam ederken, ‘adil bir muhakeme’ yapılması halinde Gorleben’in seçenekler dışında olacağı bildiriliyor.

Rhein-Zeitung gazetesine konuşan jeolog ve Federal Meclis Araştırma Komisyonu üyesi Ulrich Kleemann, yıllardır depolamaların yapılmasının tartışıldığı Niedersachsen eyaletindeki Salzstock Gorleben’in uygun olmadığını söyledi. Atık depolamalarının yapılacağı yerin kesinleştirilmesi için yapılan çalışmalarda bilimsel verilerin dikkate alınması gerektiğini yineleyen Kleemann, ‘adil bir muhakeme’ sonunda Gorleben’in elenmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek radyo aktiviteye sahip atıkların depolanması için Almanya’da çok daha uygun yerler olduğunun anlaşılacağını kaydeden Kleemann, Gorleben’in kendisi açısından bunların dışında olduğunun altını çizdi.

Alman Federal Meclisi’nde oluşturulan Araştırma Komisyonu, 2014 yılında yeni atık depolama merkezinin yerine dair kriterleri belirlemiş, ancak hangi eyalette depolama yapılacağına açıklık getirmemişti.

Almanya’daki nükleer santrallerin yanı sıra Fransa’nın Le Hague kentinde yeniden işlenen radyo aktif maddelerden geriye kalan son atıklar Gorleben’e taşınıyordu. Burada geçici olarak depolanan nükleer atıkların binlerce yıl saklanabilmesi için yeni bir depolama merkezi kurulması planları 1983 yılına kadar gidiyor.

Ancak bölgenin jeolojik yapısının söz konusu atıkların herhangi bir sızma olmadan saklanmasına uygun olmadığı biliniyor. Bölgeye taşınan atıklara karşı yıllardır büyük protesto gösterileri düzenleniyordu.