Kolera Cezayir’e geri döndü: 40’ı aşkın vaka, 1 ölü

Cezayir’de kolera salgını nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. 40’ı aşkın vaka tespit edildi. Yetkililer, salgını gizlemekle suçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, başkent Cezayir ve çevresindeki üç bölgede 40 kolera vakası tespit edildiğini ve bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kolera salgını, 1996’dan bu yana ülkede ortaya çıkmamıştı.

Bakanlık yetkililerinden doktor Camel Furar, 88 şüpheli vaka olduğunu, bunların 41’inin doğrulandığını belirtti. Furar, mevcut durumda 62 kişinin hastanede tedavi altında olduğunu sözlerine ekledi. Yetkiliye göre bunlar münferit vakalar ve aile içinde yoğunlaşıyor. Furar, “Hastalığın bulaştığı tüm kişiler arasındaki bağı araştırıyoruz” dedi.

Hastalığın su yoluyla bulaşma olasılığını reddeden yetkili, “Aksi halde bulaşma daha yoğun ve daha hızlı olurdu” diye belirtti. Doktor Furar, iyi yıkanmamış sebze veya meyvelerden bulaşma ihtimali üzerinde durulduğunu ifade etti.

Ancak yetkili makamlar, koleranın geri döndüğü gerçeğini gizlemekle suçlanıyor. Pasteur Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri 20 Ağustos’ta düzenledikleri bir basın toplantısında, mide-bağırsak yangısı olduğunu öne sürmüşlerdi.

Fransız RFI radyosu, “23 Ağustos’ta bir kişinin ölümü ardından, hastaları izole etmek için özel bir blok oluşturulmasına rağmen resmi olarak halen bir zehirlenmeden bahsediliyordu” diye hatırlattı.