Kolombiya’da barış sürecini denetleyecek BM misyonu bekleniyor

Yarım yüzyılı aşkın iç savaşın tümüyle sona erdirilmesinde kararlılığın dikkat çektiği Kolombiya’da ateşkesi ve FARC gerillalarının silahsızlandırılmasını denetleyecek BM gözlemcileri bekleniyor.

Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 1964 yılından bu yana devam eden savaşı bitirmek amacıyla 23 Haziran’da çift taraflı kalıcı ateşkes imzalanmıştı. Küba’nın başkenti Havana’da 2012 yılından bu yana devam eden müzakerelerle belirlenen barış antlaşmasının ise önümüzdeki haftalarda imzalanması bekleniyor.

Varılan uzlaşma gereği Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen 450 kadar gözlemcilerden ilk grup başkent Bogota’ya varırken, geri kalanların önümüzdeki haftalarda ülkeye ulaşması bekleniyor.

HÜKÜMET: NE KADAR ÇABUK GELİRLERSE O KADAR İYİ

Kolombiya Hükümeti ise, büyük çoğunluğu Latin Amerika ülkelerinden gelecek BM gözlemcilerinin ‘hızla’ göreve başlamalarından yana olduğunu duyurdu.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un görevlendirdiği Barış Yüksek Komiseri Sergio Jaramillo  tarafından yapılan açıklamada, “(BM) Misyonunun mümkün olduğunca çabuk göreve başlamasına ihtiyacımız var” denildi. BM Misyonu üyelerinin Havana’daki müzakereler sonrasında barış antlaşmasının imzalanması halinde ülkede olması gerektiğini söyleyen Jaramillo, gözlemcilerin antlaşmaya dair yapılacak referandumu da denetlemesinin kolaylaşacağının altını çizdi.

Jaramillo, ilk gözlemci grubunun Bogota’ya vardığını kaydederken, diğer gözlemcilerin tümünün önümüzdeki 3 ya da 4 haftada ülkeye gelmiş olacağını da belirtti.

40 AYRI BÖLGEDE GÖREV YAPACAKLAR

Kolombiya’ya gelecek gözlemcilerin görev tanımına ilişkin rapor dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından Güvenlik Konseyi’ne sunulmuştu.

26 Ağustos’da Güvenlik Konseyi tarafından görüşülecek rapora göre, 450 gözlemciye ek olarak bazı siviller de Kolombiya’ya gelecek.

BM gözlemcileri Kolombiya genelindeki ulusal ve bölgesel askeri karargahların yanı sıra gerillaların toplanacağı 23 alanda denetlemelerde bulunacak. Ancak şimdiye kadar BM tarafından göreve alınan gözlemcilerin sayısı 80 civarında.

BARIŞ ANTLAŞMASI İMZALANDIKTAN SONRA SİLAHSIZLANMA

Havana’da varılan uzlaşma gereği, FARC gerillaları silahsızlanma amacıyla barış antlaşmasının imzalanması ardından toplanmaya başlayacak. Buna göre, antlaşma ardından gerillalar belirlenecek 23 ayrı alanda toplanacak ve sonrasında silahsızlanma aşamasına geçilecek.

Bunun için ise, öncelikle barış antlaşmasının Kolombiya halkı tarafından referandumda onaylanması gerekiyor.

1964 yılında köylülerin on yıllar süren mücadelelerini devam ettirmek için kurulan FARC ile Kolombiya ordusu arasında başlayan çatışmalarda 260 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Savaş boyunca 45 bin kişi kaybedilirken, 7 milyon kişi de yerlerinden edildi.

İç savaşın bitirilmesi için 2012 yılı sonunda BM gözetiminde Küba’nın başkenti Havana’da barış görüşmeleri başlatılmıştı. FARC ile Hükümet arasında 2000’li yılların başında da görüşmeler yapılmış, ancak anlaşma sağlanamamıştı.