Kraliçe Nefertiti’nin mumyası Tutankhamun’un mezarında aranıyor

Üzerinde en çok araştırmaların yapıldığı Mısır firavunu Tutankhamun’un mezarında iki gizli kapı bulunduğu duyuruldu.

Üzerinde en çok araştırmaların yapıldığı Mısır firavunu Tutankhamun’un mezarında iki gizli kapı bulunduğu duyuruldu. Gizli kapıların, Kraliçe Nefertiti'nin mezarının bulunduğu odalardan birine de açıldığı tahmin ediliyor.

Mısır kraliçesi Nefertiti üzerine bugüne kadar birçok araştırma yapılmış olmasına rağmen bugüne kadar henüz mumyasına ulaşılabilmiş değil. Nefertiti’nin mezarını bulmak için firavun Tutankhamun’un mezarı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Mısır medeniyeti uzmanı İngiliz arkeolog Nicholas Reeves, buldukları yapının Nefertiti’nin mezarı olduğundan emin.

Reeves, Tutankhamun’un mezarının bulunduğu odadan açılan iki gizli kapının Nefertiti’nin mumyasının olduğu mezara yönlendirdiği görüşünde.

Efsanevi güzelliği ile de bilinen Nefertiti, Milattan önce 14’üncü yüzyılda siyasi ve dini bir rol oynadı.
Mısır firavunlarından Akhenaton’un eşi olan Nefertiti’nin mezarına ilişkin çalışmalara ilişkin geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, Tutankhamun’un mezarının olduğu yerden açılan iki gizli kapının Nefertiti’nin mezarına giden bölmelere ait olabileceği belirtilmişti.

Firavun Akhenaton’un ismi bilinmeyen bir eşinden olan Tutankhamun'un mezarı 1922 yılında keşfedilmiş, ancak 19 yaşında ölen genç firavunun mezarında başka bölümlerin olabileceği düşünülmemişti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ise İngiliz Mısır bilimci Nicholas Reeves, yüksek çözünürlüklü fotoğrafları inceledikten sonra mezarda gizli geçitler olabileceği iddiasını ortaya attı. İncelemeleri sonucu iki gizli kapı tespit eden İngiliz arkeologa göre, kapılardan biri kilere, diğeri de Tutankhamun'un üvey annesi kraliçe Nefertiti'nin mezarına açılıyor.

Araştırmaların Kasım ayına kadar devam etmesi planlanıyor.