Küresel ısınmayla mücadele için gerekli fonlar halen eksik

Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası ortak Genel Kurulu’unda konuşan Christine Lagarde, dünya genelinde geçerli olacak bir ‘karbon vergisi’ getirilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası ortak Genel Kurulu’unda konuşan Christine Lagarde, dünya genelinde geçerli olacak bir ‘karbon vergisi’ getirilmesinin zamanının geldiğini söyledi. Dünyanın ekonomik olarak önde gelen ülkelerinin üyesi olduğu OECD’nin küresel ısınmayla mücadele için ayırdığı fonlar ise 62 milyar dolara yaklaştı.

“Karbon vergisini hayata geçirmek için en uygun zamandayız” diyen Lagarde, bu vergiyle küresel ısınmaya karşı mücadelenin finanse edilebileceğini kaydetti.

Karbon vergisinin dünya ülkelerine gerekli finansman için bütçeye katkıda bulunacağını vurgulayan Lagarde, ekonomik duraksama nedeniyle bunun gerekli olduğunu savundu. Lagarde, karbon vergisi sayesinde ülkelerin olası bir krizde küresel ısınmayla mücadele için ‘güvenli bir yatak’ oluşturacaklarını dile getirdi.

IMF Başkanı, karbon vergisine ilişkin olarak Avrupa ülkelerindeki uygulamaları örnek gösterirken, karbondioksit (CO2) emisyonlarının kotaya bağlanmasına yönelik uygulamaya oranla verginin daha ‘iyi’ olacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan küresel ısınmayla mücadele için dünyanın ekonomik olarak önde gelen ülkelerinin ayırdığı bütçelerde yetersiz de olsa bir artışın yaşandığı duyuruldu.

OECD ÜLKELERİ 62 MİLYAR DOLARA YAKIN FON AYIRDI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan bir raporda, 2014 yılında küresel ısınmayla mücadele için 61,8 milyar dolar harcandığı

OECD raporunda, çoğunluğu kuzey yarımkürede yer alan birlik üyesi ülkelerin ekonomik olarak daha geriden gelen güney ülkelerine yönelik finansmanlarının 2013’e oranla 10 milyar dolara yakın arttığı vurgulandı. 2013’te bu miktar 52,2 milyar dolar olmuştu.

Güney ülkelerine aktarılan bu fonlar kamu ile özel sektörde yer alan şirket veya yardım derneklerine aktarılan bağış ve kredilerden oluşuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından önceki yıllarda varılan uzlaşma kapsamında ise, 2020 yılına kadar iklimle mücadele için ayrılacak fonların yıllık 100 milyar doları ulaşması hedeflenmişti.

BM’nin önümüzdeki on yıllardaki iklimle mücadele politikalarının 30 Kasım’da Paris’te başlayacak COP21 adlı iklim konferansında kararlaştırılması hedefleniyor.