Kuzey İrlanda’dan Brexit’e karşı dava

23 Haziran’da Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararının alındığı referandumun uygulanmaması için hukuki yollara başvuruluyor.

Kuzey İrlanda ve Londra’dan hukukçular, Belfast ve Londra parlamentolarının onayının alınması için harekete geçtiler.

Büyük Britanya’da yapılan referandumda İngiltere ve Galler halkının yarısından fazlası AB’den çıkış (Brexit) yönünde oy kullanırken, Kuzey İrlanda, Londra ve İskoçya’da AB’de kalınmasını isteyenler çoğunluktaydı.

Londra’da bir hukuk bürosunun açtığı davanın benzeri Kuzey İrlanda’da da deneniyor. Belfast’ta bulunan bir grup hukukçu, Brexit kararının ancak Kuzey İrlanda ve Londra parlamentolarının da onayıyla uygulanması için dava dilekçesi sundu.

Hukukçular, Brexit kararının uygulanmasının 1998 yılında imzalanan ve Kuzey İrlanda sorununun çözümünde önemli bir aşama olan ‘Kutsal Cuma Antlaşması’na aykırı olduğuna dikkat çekiyor. Antlaşma, 1969 yılından bu yana 3 bin 500 kişinin yaşamına mal olan çatışmalara son vermişti.

Başvuruda bulunanlar arasında yer alan insan hakları savunucusu Raymond McCord, AB’den tek yanlı bir çıkış kararının Kuzey İrlanda’daki mevcut ‘istikrar’ durumuna zarar vereceği uyarısında bulundu.

Yapılan başvurunun 5 Eylül’de görüşülmesi planlanıyor.