Kuzey Kore ne yaptırımları ne de askeri müdahaleyi umursamıyor!

Kuzey Kore’nin füze denemeleri nedeniyle ABD’nin suçlamalarına maruz kalan Çin’den yapılan açıklamayla tepki gösterilirken, ne Çin’in yaptırımlarının ne de ABD’nin askeri müdahale tehditlerinin Pyongyang yönetimini durdurmayacağı yorumu yapılıyor.

Kuzey Kore yönetiminin Cumartesi günü kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı ve bu türde bu yıl içindeki ikinci deneme olduğu vurgulanmıştı.

Denemelere karşı Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yanı sıra Güney Kore ile komşu ülke Japonya’dan askeri önlemlerin dahi konuşulduğu acil toplantılar yaptıkları duyurulmuştu. ABD Başkanı Donald Trump da, Kuzey Kore’nin en fazla ilişkide olduğu devlet olan Çin Halk Cumhuriyeti’ni suçlamıştı.

ÇİN: ORTAK ÇÖZÜM İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Kuzey Kore’nin füze denemelerinden kendilerinin sorumlu gösterilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Konuyla ilgili ülkelerin ortak bir çözüm için çalışması gerektiği belirtilen açıklamada, uluslararası toplumun Çin’in çabalarını takdir ettiği de savunuldu.

Açıklamada Çin-ABD ticari ilişkilerinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunun altının çizilmesi de dikkat çekti.

ABD yönetimi, Kuzey Kore’ye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının Çin tarafından da sert bir biçimde uygulanmasını istiyor.

KUZEY KORE ASKERİ TEHDİTLERİ UMURSAMIYOR

Çin Halk Cumhuriyeti’nde yayın yapan Global Times’da yer alan bir yorumda ise, Kuzey Kore yönetiminin ABD ve Güney Kore’nin askeri müdahale tehditlerine aldırış etmediği vurgulandı.

Çin Komünist Partisi’ne yakınlığıyla bilinen gazetedeki yorumda, “Çin yaptırımları bu durumu nasıl değiştirebilir ki?” denildi.

Çin’in resmi ajansı Xinhua’da yer alan bir yorumda ise, Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin dengeleri gözettiği vurgulandı. Yorumda, hem ABD ile yarım trilyon doları aşan ticareti hem de Kore yarımadasındaki barışı korumak istediğinin altı çizildi.

ABD 2016 itibariyle Çin’de 462 milyar dolarlık ürün ithal ederken, bu ülkeye sadece 116 milyar dolar kadar ihracat yapabilmişti.