Kuzey Kore’nin füze denemesine karşı birçok ülke alarmda

Kuzey Kore yönetiminin dün yeni bir balistik füze denemesi yaptığının duyurulması ardından ABD, Japonya ve Güney Kore’den acil olarak güvenlik toplantılarının yapıldığı öğrenildi.

Dün fırlatılan ve Japon Denizi’ne düşen balistik füzenin kıtalar arası olduğu savunulurken, Rusya’dan yapılan açıklamada füzenin orta menzilli olduğu iddia edildi.

Amerikan Savunma Bakanlığı açıklamasında ise, füzenin 4 Temmuz’da olduğu gibi kıtalar arası balistik füze olduğu iddiası paylaşıldı. Pentagon açıklamasında, denemenin ardından Güney Kore Genelkurmay Başkanı’nın arandığı ve askeri işbirliğine vurgu yapıldığı kaydedildi.

Pentagon açıklamasında, Kuzey Kore’ye askeri yöntemlerle cevap verilebileceğine dikkat çekildi.

Öte yandan füze denemesi ardından Güney Kore ve Japonya’da ulusal güvenlik konseylerinin acilen toplandığı öğrenildi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe adına yapılan açıklamada, Kuzey Kore’den fırlatılan füzenin 45 dakika kadar havada seyrettikten sonra Japon Denizi’ne düştüğü belirtildi. Açıklamada, füze denemesinin denizdeki herhangi bir gemiye veya havadaki uçaklara zarar vermediği kaydedildi.

Rusya’dan yapılan açıklamada da, Kore Savaşı’nın bitiminin 64’üncü yıl dönümünün (27 Temmuz) ertesi gününe denk gelen füze denemesinde fırlatılan füzenin 732 kilometre uçarak Japon Denizi’ne düştüğü bilgisi verildi.

Avrupa Birliği’nden Kuzey Kore’ye yönelik kınanma ve yeni yaptırım çağrısı gelirken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, BM’nin bu ülkeye yönelik ek ve ‘daha sert’ yaptırımları devreye koymasını istedi.