Lavrov: Muhalifler DAİŞ’ten farkı olmadığı müddetçe ateşkes anlamsız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda ABD ile vardıkları uzlaşma maddelerinin uygulanmasının oldukça önemli olduğunu söyledi.

Lavrov, Suriye’de ‘muhalif’ olarak adlandırılan birçok grubun DAİŞ ve El Nusra’dan farkının olmadığını yineledi.

“Ancak bu uzlaşıları sabote etmek isteyecek çok sayıda insan var” diyen Lavrov, ABD’yle varılan anlaşmanın ‘alternatifinin olmadığının’ altını çizdi. Suriye’de yaşananlardan ‘ders çıkartılarak’ ülkenin bir ‘felakete sürüklenmesinin’ önlenmesi için en uygun zamanda olduklarını kaydeden Lavrov, ABD’nin Suriye’deki ‘muhalif güçler’ üzerinde etkisini kullanacağına dair bir işarete ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

‘MUHALİFLER DAİŞ VE EL NUSRA’DAN FARKI OLMADIĞI MÜDDETÇE ATEŞKES ANLAMSIZ’

Suriye’de DAİŞ ve El Nusra’nın yeni adıyla faaliyet gösterdiği Fatah el Şam adlı çeteler dışında birçok grubun varlığına dikkat çeken Lavrov, birçoğunun da çetelerden farkı olmadığını dile getirdi. Lavrov, “ABD’nin desteklediği isyancı grupların DAİŞ ve Fatah el Şam’dan farkı olmadığı müddetçe bir ateşkes anlamsızdır” diye konuştu.

Sergey Lavrov ayrıca 21 Eylül’de bir yardım konvoyu ile önceki günlerde çok sayıda rejim askerinin öldürüldüğü bir Amerikan saldırısının da BM Genel Kurulu’nca ‘tarafsızca’ soruşturulması çağrısı yaptı.

Öte yandan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, dün Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında kısa bir görüşme gerçekleşti. Görüşmenin resmi olmadığı ve bu nedenle herhangi bir önerinin ortaya çıkmadığı bildirildi.

ABD ile Rusya arasında 9 Eylül günü Cenevre’de varılan anlaşma kapsamında Suriye’de ateşkes ilan edilmiş, ancak ateşkes sadece 1 hafta sürmüştü.

ABD’nin yanı sıra Almanya, Fransa ve Britanya gibi önde gelen Avrupa ülkeleri Suriye’deki ateşkesin yeniden sağlanması için Rusya’ya baskı yapıyor. Bu ülkeler, Suriye rejimi ve Rusya’nın hava saldırılarını sonlandırmasını talep ediyor.