Libya’da çatışmalar şiddetleniyor: Onlarca ölü

Farklı grupların hakimiyet savaşının devam ettiği Libya’da Tobruk merkezli defakto hükümetin birliklerine yönelik intihar saldırısında en az 18 askerin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Uluslararası toplum tarafından tanınmayan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ne bağlı askeri birlikler ile radikal İslamcı gruplar arasındaki çatışmalar Bingazi kentinde yoğunlaşıyor.

Tobruk merkezli güçler ile Bingazi Devrimcileri Şura Konseyi adlı radikal İslamcı grup arasındaki çatışmalar esnasında düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Yerel kaynaklar, saldırıda en az 18 askerin öldüğünü, çok sayıda da yaralı olduğunu duyurdu.

Saldırının kentte bulunan 146’ncı Tugay askerlerine yönelik düzenlendiği bildiriliyor.

Libya’da 2014 yılında Tobruk merkezli olarak ilan edilen Temsilciler Meclisi adlı hükümet, orduya bağlı askerlerin desteğini alıyor. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan bu hükümet ülkenin doğudaki önemli kentlerinden Derna, Bingazi’nin yanı sıra orta ve güney kesimlerindeki petrol yataklarının olduğu bölgeleri elinde bulunduruyor.

Başkent Trablus çevresindeki bazı küçük kentlerde de varlığı bulunan Tobruk hükümetine karşın BM’nin de desteğiyle Mart ayında Ulusal Birlik Hükümeti kurulmuştu. Fayez Sarac başkanlığındaki bu hükümet Trablus ile Akdeniz kıyı şeridindeki batı ve orta bölgeleri elinde bulunduruyor.

Sirte kentinde ise Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı askerlerin DAİŞ çetelerini etkisizleştirme operasyonları devam ediyor. Son olarak Pazartesi günü ABD’nin ilk kez bu ülkede hava operasyonlarına başladığı ve Sirte’deki DAİŞ pozisyonlarının bombaladığı duyurulmuştu.