Libya’da yüz binlerce mülteci bekliyor

Britanya’dan Akdeniz’den geçmeye çalışan mültecileri Libya’ya dönmeye zorlama önerisi gelirken, Libya’da yüz binlerce mültecinin Avrupa’ya geçmek için beklediği bildirildi.

Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alınan Britanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İtalya’ya yaptığı ziyaretinde mültecilerin Libya’ya geri dönmeye zorlanmasını istemişti. Johnson, Akdeniz üzerinden İtalya’ya geçmeye çalışacak mülteci bot ve teknelerinin Libya’ya doğru gönderilmesini talep etmişti.

Britanya Dışişleri Bakanı’nın bu talebi tartışmalara yol açarken, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Avrupa ülkelerine geçmek üzere Libya’da bekleyen yüz binlerce mülteci bulunuyor. La Stampa gazetesine konuşan BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, ülkede Avrupa’ya geçmek üzere ‘fırsat kollayan’ mültecilerin sayısı 235 bin civarında.

Bu da, İtalya’ya bu yıl içinde gelen mültecilerin neredeyse iki katı bir rakama tekabül ediyor. İtalya İçişleri Bakanlığı’nın son verilerine göre, bu yılın başından itibaren ülkeye giriş yapan mülteci sayısı 128 bini aşmış durumda.