Libya krizi: Türkiye’ye bağlı 15 çete üyesi esir alındı

Türk devletinin Trablus merkezli hükümete destek için gönderdiği çetelerin yeni kayıplar verdiği bildirildi.

Ülkenin doğusuna hakim olan Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkanı Tuğgeneral Halid El Mahcup, bölgede yaşanan çatışmalara ilişkin bilgi verdi.

El Mahcup, Trablus merkezli hükümete bağlı milislerin geçtiğimiz günlerde bir grup sivili kaçırdığını belirtti.

Tarhuna kentini ele geçirmek isteyen milislerin de çok sayıda kayıp verdiğini söyleyen El Mahcup, 22 Nisan Çarşamba gecesi Kereboli’de yaşanan çatışmada Libya Ulusal Ordusu’nun bölgede ilerleme kaydettiğini ifade etti.

Mahcup, yaşanan çatışmada ‘Selitan’ adlı grubun yöneticilerinden Abdülrauf El Sari’nin öldürüldüğünü, operasyon sonucunda Suriye’den getirilen 15 çete mensubunun da yakalandığını belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 20 Nisan günü yaptığı bir açıklamada Libya’da şimdiye kadar Türk devletine bağlı en az 199 çete mensubunun öldürüldüğünü duyurmuştu. Türk rejiminin Trablus’a gönderdiği “paralı asker” sayısının 5 bin 300’e yaklaştığını ifade eden SOHR, 2 bin 100 kişilik bir çete grubunun da Libya’ya gönderilmek üzere Türkiye’de eğitime başladığına dikkat çekmişti.

Libya, Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümette Müslüman Kardeşler ağırlıkta bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye ve Güney Kürdistan’da eğittiği binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti.

Diğer paralel hükümet ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli olarak kuruldu. Halife Hafter güçlerinin denetiminde bulunuyor. Hafter güçlerini özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destekliyor.

Şimdiye kadar iki iktidar arasındaki arabuluculuk girişimleri başarısız oldu.