Macron: Avrupa güvenliğini artık ABD'ye teslim edemez

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın güvenliğinin güçlendirilmesine ilişkin önümüzdeki aylarda bir projesi sunacağını açıkladı. Macron, Avrupa’nın güvenliğinin artık sadece ABD’ye dayanamayacağını kaydetti.

250 büyükelçi ile yapılan toplantıda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Avrupa artık kendi güvenliğini sadece ABD’ye teslim edemez” dedi.

Macron, “Kendi sorumluluklarımıza sahip çıkmak, Avrupa’nın güvenliği ve egemenliğini garanti altına almak bugün bize düşüyor” diye ekledi.

Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan sonuçlardan ders çıkarmak gerektiğini söyleyen Macron, bu konulara ilişkin Avrupalı ortaklarının tümü ve Rusya ile ayrıntılı tartışma başlatmak istediğini kaydetti.

Macron, Ukrayna krizine çözüm ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (OECD) saygı konusunda özlü ilerlemelerin, “Moskova ile gerçek anlamda ilerleme koşuluna bağlı olduğunu” ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Ama bu, Avrupalılar arasında şimdiden itibaren çalışmamızı engellememeli” diye konuştu.

Macron, “savunma ve güvenlik alanında Avrupa mimarisini gözden geçirmek için siber-güvenlik, kimyasal silahlar, klasik silahlanma, bölgesel çatışmalar, uzay güvenliği veya kutup bölgelerinin korunması üzerine ve özelikle de Rusya ile yeni bir diyalog” başlatmak istediğini söyledi.