Madagaskar’dan WHO’ya rağmen 'Covid-Organics' çıkışı!

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, sıtmaya karşı mücadele ile bilinen artemisia bitkisi özlü tedavi için testleri onayladı. İlacın adı Covid-Organics. WHO karşı çıkıyor.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajoelina, ülkesinin Covid-19 pandemisine karşı etkili bir ilaca sahip olduğunu düşünüyor. Profesör Albert Rakoto-Ratsimamanga tarafından geliştirilen Covid-Organics, artemisia ya da Artemisia annua otu içeriyor.

Kurak habitatlarda yetişen, sert otsu ya da çalımsı bir bitki cinsi olan artemisia, Madagaskar’da sıtma ile mücadele çerçevesinde yetiştiriliyor.

Bundan on gün kadar önce koronavirüse karşı bir ilacın varlığını duyuran Rajolina, beklentiye son vererek, “Bugün, burada resmi olarak ilacımızız denemelerindeki başarıyı ve iyi sonuçları duyuruyorum. Madagaskar’da Covid-19 hastaları üzerinde inandırıcı bir sonuç verdiği ve insan bedeni üzerindeki etkilerini hafiflettiği söylenebilir” dedi. İlk kez bir ülke yöneticisi koronavirüse karşı artemisia bitkisinden bahsediyor.

WHO’YA RAĞMEN...

Dünya Sağlık Örgütü de bazı ilaçlar ve geleneksel çarelerin koronavirüs semptomlarını hafiflettiğini kabul etmişti. Ancak WHO’ya göre bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

AVRUPA’DA YASAKLI

WHO 2007 yılında, ağızdan artemisinin özlü monoterapilerin piyasadan yavaş yavaş kaldırılması yönünde bir karar dahi almıştı. Artemisia, Avrupa’nın bir çok ülkesinde yasaklı. Artemisia, temel olarak Madagaskar, Afrika ve Asya’da üretiliyor.

CUMHURBAŞKANINA GÖRE HASTALARI İYİLEŞTİRDİ

Madagaskar’da ilk vakanın ortaya çıkmasından sonra bir dizi tıbbi bitki ile zencefil ve limon gibi ürünlere yoğun bir yönelim başladı. Ülkede Ulusal Uygulamalı Araştırmalar Enstitüsü (Imra), bir kaç haftadır Covid-19’a karşı bir tedavi üzerine çalışıyordu. Araştırmacılar, daha önce sıtma ile mücadelede kullanılan Covid-Organics’ten elde edilen sonuçlar üzerinde durdu.

Cumhurbaşkanı Rajoelina, “Covid-Organics ile tedavi edilen hastalar iyileşti” dedi. Cumhurbaşkanı, “Solunum darlığı yaşayan hastalar bundan sıyrıldı ve hastaneden taburcu edildiler bile” diye ekledi. Ülkede son resmi bilançoya göre 121 koronavirüs vakası tespit edildi, 39’u iyileşti. Henüz herhangi bir ölüm yaşanmadı.

Madagaskar medyası, Covid-Organics’in ülkeyi uluslararası tıp sahnesine çıkarabileceği, hatta finans dünyasını altüst edebileceğini iddia ediyor.