May AB’den çıkışta ‘hazırlık’ için zaman istedi

Büyük Britanya’da Çarşamba günü kurulan yeni hükümet, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış müzakereleri için acele etmemekte kararlı iken, ABD ile ilişkilerin de zarar görmemesini istiyor.

23 Haziran’daki AB’den çıkış (Brexit) referandumu ardından Britanya’nın birlikten çıkış başvurusunu ne zaman yapacağına dair tartışmalar devam ediyor. Çarşamba günü yeni Muhafazakar Parti hükümetini kuran Başbakan Theresa May, birlikten çıkış müzakerelerine ilişkin AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü.

May’in bürosundan Juncker’le görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Başbakan, müzakerelere hazırlanmamız için zamana ihtiyacımız olduğunu dile getirdi” denildi. Açıklamada, Britanya’nın ne kadar süre istediğine açıklık getirilmedi.

Brexit sonrasında Büyük Britanya’nın diğer müttefikleriyle ilişkilerinin geleceği de merak ediliyordu. Dün ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşen yeni Başbakan May, ‘ülkesinin ABD’yle ayrıcalıklı ilişkisini korumak istediğini’ iletti.

Başbakanlık sözcüsünün açıklamasına göre, Obama ve May arasındaki görüşmede ‘bu ilişkinin önemi ve korunması gerektiği’ üzerinde durulduğu kaydedildi. Açıklamada, “Başbakan, Birleşik Krallık’ın özellikle anti-terörizm ve güvenlik gibi global konularda Birleşik Devletler’in temel partneri olarak kalmaya yönelik kararlığının altını çizdi” denildi.